Op kot gaan, (g)een probleem?

Vlaamse studenten die geen koten vinden. Moet er aan de alarmbel getrokken worden of lijkt het allemaal wel mee te vallen? Verhuurders geven alvast de voorkeur aan studenten die voor minimaal een jaar een kot willen huren. Verhuren voor een kortere periode blijkt minder interessant. “Dat is al het paparassenwerk niet waard,” klinkt het bij de verhuurders. Blijken internationale studenten van deze voorkeuren de dupe te worden?

Steven Van Goethem, woordvoerder STAN (Student & Antwerp): “Verhuurders proberen in eerste instantie huurders aan te trekken die twaalf maanden blijven in plaats van drie maanden wat bij internationale studenten vaak het geval is.”

 Kotbaas Pedro Sanchez beaamt deze vaststelling: “Als je verhuurt voor een kortere periode is dat meer werk voor ons, verhuurders, dan bij een contract van een jaar.”

Vanuit Kotweb en Stad Antwerpen is er enkele jaren geleden een werkgroep opgericht die een aantal netelige kwesties probeert aan te kaarten bij verhuurders waaronder het beschikbaar stellen van koten voor internationale studenten op maandbasis. Volgens Van Goethem moet de zaak wat genuanceerd worden. “In vergelijking met andere steden valt het tekort in Antwerpen nog mee, ook voor onze studenten uit het buitenland. Ook zij vinden een plek om te wonen, vaak via co-housing, waarbij ze met meerdere buitenlandse studenten voor een half jaar een huis delen.”

Volgens Sanchez is het koffiedik kijken hoe het de komende jaren gesteld zal zijn met de verhuur. “Sinds de pandemie voorbij is, is er een invasie van studenten die op zoek zijn naar een studentenkamer in Antwerpen. Het blijkt dat jongeren na twee jaar thuiszitten meer verbinding zoeken met medestudenten en de keuze om op kot te gaan dan snel gemaakt wordt. Ik denk ook dat jongeren en ouders elkaar beu waren na twee jaar op elkaars lippen te zitten. Maar dat is pure speculatie. Als de vraag naar koten sterk toeneemt dan zal de overheid moeten bijspringen en koten moeten bijbouwen.

Het lijkt er niet op dat door de stijgende kosten van gas er minder studenten een studentenkamer zoeken. Integendeel. De vraag neemt alleen maar toe.” Van Goethem spreekt dit beeld deels tegen: “Antwerpen is traditioneel geen stad waar koten populair zijn. De meeste van de Antwerpse studenten zijn pendelaars, zij komen vooral met de tram en de bus. Het is nog altijd afwachten tot de volgende jaren om te zien of er veel mensen op kot gaan, maar als we puur procentueel kijken naar de cijfers van de verwachte studentenpopulatie zullen er inderdaad meer studentenkamers nodig zijn.

Voor de studenten die een contract afsluiten voor minimaal een jaar, is er nog geen klacht gekomen dat er niets meer beschikbaar is in de stad. Internationale studenten hebben het moeilijk vanwege hun korte verblijfsperiode.”

Het blijkt niet zo gemakkelijk om een goede oplossing te zoeken voor het toekomstige tekort aan studentenkamers in de kiem te smoren. Van Goethem hierover: “We moeten voorzichtig handelen. Er melden zich meer studenten aan, een aantal jaar geleden waren er wachtlijsten voor middelbare scholen en die generatie is nu aan het groeien waardoor het probleem zich naar het hoger onderwijs toe uitbreidt. Experten schatten in dat de toename van studerende jongeren gaat duren tot 2030. We kunnen met zekerheid vaststellen dat er dus meer studenten zijn dan vroeger.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Gratis koffie in Antwerpen voor 80% minder CO2 uitstoot