Ex-scheidsrechter Geert Flies: “Spelers en supporters hebben duidelijk een korter lontje”

Het voetbalseizoen is bijna drie maanden bezig en de agressiegevallen zijn niet meer op twee handen te tellen. Vooral de scheidsrechters komen steeds vaker in benarde situaties terecht, ziet ook Geert Flies. Hij werd zo’n twee jaar geleden in mekaar geslagen door een speler.

“Begin 2021 floot ik de wedstrijd tussen Team Pouvri en Lier United. Het begon met enkele spelers die niet akkoord waren met sommige beslissingen. Op een bepaald moment gaf ik een penalty aan de ene ploeg. Meteen daarna trok ik een rode kaart. Er ontstond tumult en daarin viel nog een rode kaart. Vervolgens is de situatie wat ontspoord. Een speler die het veld moest verlaten viel mij aan. Als scheidsrechter kan je dan niets doen, maar gewoon ondergaan.” 

© Geert Flies
© Geert Flies

Wat was toen volgens u de oorzaak van die uitbarsting van agressie? 

“Met het voetbal is tegenwoordig veel geld gemoeid, ook in de provinciale reeksen. Er wordt druk gezet en dan gebeuren zulke dingen. De mensen hebben duidelijk een korter lontje. Dat heeft volgens mij te maken met de coronacrisis. Ze gaan sneller in discussie en uiten makkelijker hun ongenoegen. Ik ga niet meer vaak naar het voetbal kijken, maar dat merk ik toch meteen op.” 

Tegenover wie ziet u de meeste agressie op het veld? 

“Vooral de relaties speler-scheidsrechter en supporters-scheidsrechter zijn niet al te best. Tussen die groepen gebeuren de meeste aanvaringen. Maar ook bij de jeugd, waarbij de ouders soms geen grenzen kennen en de scheidsrechters uitschelden voor het rot van de straat. Dat maakte het soms lastig voor mij. Maar zolang het bij woorden bleef, kon ik mij daar nog over zetten. 

Ik ben inmiddels gestopt als scheidsrechter, maar dat is omdat ik recent een zaak uit de grond heb gestampt. Die combinatie was niet houdbaar. Anders had ik nu zeker nog gefloten. Ik ben ook van mening dat ik het voorbeeld moet geven en moet doorzetten als er tegenslagen op mijn pad komen.  Los daarvan zou agressie mij er dus nooit van hebben weerhouden om scheidsrechter te blijven.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Meldpunten in Antwerpen moet einde maken aan eenzaamheid