“Toon kankerpatiënten je solidariteit, toon dat je meeleeft en draag het gele lintje”

Dag tegen Kanker vraagt aandacht voor de impact op het leven van kankerpatiënten

Donderdag 20 oktober is de 23ste editie van de Dag tegen Kanker. Op deze dag spelden mensen het gele lintje op. Zo steun je kankerpatiënten en kan je hen een hart onder de riem steken.

“Toon dat je aan hen denkt en dat je hen steunt.“ Hedwig Verhaegen, directeur van externe projecten bij Kom op tegen Kanker, toont aan dat het gele lintje staat voor solidariteit naar alle kankerpatiënten toe. 23 jaar geleden richtte Kom op tegen Kanker de Dag tegen Kanker op in Vlaanderen en in Brussel. Elke derde donderdag van oktober vraagt de organisatie om bij het lot van kankerpatiënten stil te staan.

Veel mensen dragen vandaag een geel lintje. Wat betekent het voor hen? 

Eén op de drie kankerpatiënten sterft nog steeds. Daarbij kent bijna iedereen wel iemand met kanker. Veel mensen gebruiken het lintje om even hun hart te luchten of een gesprek aan te gaan. Het start conversaties bij de patiënten, maar ook bij hun naasten. ‘Kanker draag je niet alleen’ is dit jaar het motto van Kom op tegen Kanker. Als je het gele lintje draagt, toon je kankerpatiënten dat ze er zeker niet alleen voor staan.  

Van waar komt het idee om een lintje als symbool te gebruiken? 

Het lintje is al langer het symbool voor solidariteit. Op het moment dat we het gele lintje lanceerden, was er al een roze versie van Think Pink. Met Kom op tegen Kanker zochten we naar een solidariteitssymbool voor alle kankerpatiënten. De gele kleur sluit daarnaast mooi aan bij ons logo. Kom op tegen Kanker vraagt vooral: “Toon je solidariteit, toon dat je meeleeft en draag het gele lintje.”  

Wat maakt het gele lintje nu zo herkenbaar? 

Het gele lintje heeft al jaren dezelfde betekenis. Kom op tegen Kanker is een zeer sterk merk. Ik ben zelf lintjes gaan opspelden in het Heilig Hart Ziekenhuis in Lier. Aan meer dan de helft van de bezoekers moet je niets uitleggen. Zij weten duidelijk waar het lintje voor staat. Dat is de sterkte van deze dag en van het lintje.  

De Dag tegen Kanker is in 23 jaar tijd uitgegroeid tot een echte traditie. Meer dan 300 000 mensen spelden deze dag hun lintje op. Niet alleen kankerpatiënten, maar ook hun naasten dragen ze. Je kan de lintjes gratis verkrijgen als je in de deelnemende ziekenhuizen komt tijdens de ‘Dag tegen Kanker’.   

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Nooit getoonde kunstwerken Maagdenhuis
Nooit eerder getoonde kunstwerken in Maagdenhuis