Voorgevel Apotheek Grote Markt

Apotheker Van De LooverBosch: “We zijn één volledige werkdag bezig met het zoeken naar alternatieven rond stockbreuken”

Er is een tekort van 274 geneesmiddelen volgens het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Dieter Van De LooverBosch, hoofdapotheker van de Apotheek Grote Markt, vertelt meer over de impact van de tekortkoming in zijn apotheek.  

Hoe komt het dat er een tekort is aan geneesmiddelen? 

De fabrikant geeft slechts een aantal medicijnen vrij waardoor iedere apotheek slechts een beperkt aantal medicijnen kan verkrijgen. Het zijn de farmabedrijven die hun verantwoordelijkheid moeten nemen en ervoor moeten zorgen dat er voldoende medicatie is, zodat hun hele afzetmarkt wordt voorzien.  

Hoelang is dit tekort al bezig? 

Het probleem viel mij voor het eerst op in 2018, toen een bekend geneesmiddel tegen bloeddruk, Aldactazine, begon te ontbreken. Vanaf dat moment begon het cascade effect. Maar het sluimert al zeker 5 à 7 jaar.  

Aan wat voor soort medicijnen is er een tekort? 

Er zijn problemen met de bevoorrading van pijnstillers en Ozempic, een medicijn dat wordt gebruikt als behandeling tegen diabetes. 

Door de schaarste schrijven artsen Ozempic voor gewichtsverlies. Door het oneigenlijke gebruik ervan is het product niet meer beschikbaar waardoor de fabrikant niet kan volgen met de vraag en de diabetespatiënten in de kou komen te staan.  

Hoeveel geneesmiddelen zijn er nu ongeveer niet beschikbaar? 

De voorbije zomer is er een telling gedaan. Hieruit bleek dat er 580 geneesmiddelen ontbraken, en dat is een cijfer dat blijft fluctueren.  Ondertussen is dit cijfer gedaald naar 274.  

Wat zijn de mogelijke alternatieven?  

We vragen of collega’s een bepaald geneesmiddel in hun stock hebben en dat kunnen missen. Daarnaast kunnen we kijken of er voor een bepaald geneesmiddel een andere firma is die hetzelfde geneesmiddel maakt. Als er geen andere mogelijkheid is gaan we het product zelf maken, mits de grondstof beschikbaar is. 

Wat doet u als er geen alternatieven zijn? 

Het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) zal inzien dat er geen alternatieven zijn.   Zij zijn eindverantwoordelijk. Er wordt een werkgroep opgericht en een draaiboek opgesteld om apothekers en huisartsen te informeren over een andere aanpak van het probleem. Dit is een oplossing voor een stockbreuk om een patiënt te helpen.  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Het eerste renovatieproject is goed aan het vorderen. Ook de tuin wordt onder handen genomen.
Eerste renovatieproject Doel schiet goed op