Rammstein keert in 2024 terug naar België.

“Ik blijf Rammstein fan, zelfs als Lindemann schuldig is”

In de zomer van 2024 staat de Duitse metalgigant Rammstein weer op Belgische en Nederlandse podia. De vraag is alleen of de controverse rond de aanklachten tegenover Till Lindemann dan al volledig doorgespoeld zal zijn bij de fans. Christiaan Kwint, moderator van de fangroep op Facebook ‘LIFAD NL/BE’, laat het niet meteen aan zijn hart komen en zal maandag klaar zitten om zo snel mogelijk zijn ticket te scoren.

Hoe heeft u zo’n fascinatie opgebouwd voor Rammstein?
Toen ik ze in 1995 een eerste keer hoorde, vond ik het fantastisch dat de band zo provocerend was. Ook nu zoeken ze nog alle grenzen op. De muziek was op dat moment erg nieuw: industrial metal met Duitse zang, dat fascineerde me. Ik zag ze voor het eerst in 1997 op Wâldrock. Till die brandend het podium opkruipt, dat is iets dat je niet snel vergeet, vooral omdat het nooit eerder vertoond was. Mijn fascinatie breidde verder uit door een Whatsappgroepje waarin ik zat met allerlei Rammsteinvrienden. Zo ontstond het idee om een Facebookgroep te starten, omdat die er voor LIFAD er niet echt was in Nederland en België.

Till Lindemann zou op 48-jarige leeftijd een relatie hebben gehad met een 15-jarig meisje. Er zouden meisjes geronseld zijn door de crew voor afterparty’s na concerten. Hoe kwam het nieuws bij u binnen toen de frontman werd beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Voor mij moest dat eerst bewezen worden. Iedereen weet dat de band graag wat controverse opzoekt. Maar dat doet hij als kunstenaar en met een dikke knipoog. Over die relatie met dat vijftienjarig meisje is het moeilijk oordelen, want ik was er zelf uiteraard niet bij. Zou dat toch de waarheid blijken, zou ik niet plots minder fan worden van de band.

Luistert u nu anders naar de muziek van de band?
Totaal niet, ik luister nog naar Rammstein zoals naar alle andere muziek. Er is een bepaald beeld van Lindemann gecreëerd, maar we moeten onthouden dat de band ontstaan is in het voormalige Oud-Duitsland en dat die mensen daar ook zijn opgegroeid. Het is een hele linkse groep, een politieke strekking waar ik achter sta. Ik hou bovendien van choqueren, ik hou van kunst en bijgevolg dus van de zaken die zij brengen. Mijn waardering zit ook puur daarin. Stel dat hij schuldig zou zijn voor alles waarvoor hij aangeklaagd was, wil dat nog niet zeggen dat ik daarmee geen fan meer ben van Rammstein. Dan ben ik alleen geen fan meer van de persoon Lindemann en van de dingen die hij in zijn persoonlijk leven deed. Voor mij staat de muziek los van de persoon.

Zijn er uiteenlopende meningen binnen de fanbase?
Voor de meesten moest het ook eerst bewezen worden voor ze de aanklachten echt konden geloven. Niemand heeft onze Facebookgroep verlaten toen de beschuldigingen aan het licht kwamen. Ik ken wel mensen die een ticket gekocht hadden en het na het nieuws meteen weer verkochten, maar die mensen behoren niet echt tot de grote fanbase van Rammstein.

Deze zomer kon er moeilijk door de controverse heen gekeken worden toen er in Wenen ruim 2000 mensen op straat kwamen om te demonstreren. Ook in Berlijn kwamen mensen op straat. Zij eisten een onmiddellijke concertstop van de band. Heeft u daar begrip voor?
Uiteraard heeft iedereen het recht om te demonstreren. Maar wanneer de aanklachten worden weerlegd, dan zou ik oproepen om die protesten achterwege te laten.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Elke 5 dagen sterft er iemand bij een woningbrand