Loper Michael Somers zet alles op alles voor zijn Olympische Marathon droom: ‘Op de Spelen van 2024 wil ik er absoluut bij zijn’

Na een boerenjaar in het veldlopen, vindt Belgisch kampioen Michael Somers de tijd rijp om zich meer te focussen op langere afstanden en minder op het veldlopen. Zijn droom is om aan te treden in de Olympische Marathon van 2024 in Parijs. Met oog op de Spelen, veranderde Somers onder andere van club in september. Bij aanvang van het loopseizoen werpen we een blik op zijn doelen en de keuzes die hij maakt om zijn droom in vervulling te laten gaan. 

De eerste wedstrijd van het veldloopseizoen is achter de rug. Hoe voelde het om terug het veld in te kruipen na een lange periode? 

Het was toch even aanpassen. Ik heb de voorbije periode minder specifiek gewerkt op het veldlopen omdat ik mijn lichaam voorbereid op de overstap naar de Marathon. Het was daarom geen sinecure om een zeer goede wedstrijd te lopen. Bovendien was het een aflossingswedstrijd waardoor de afstand nog korter was. Dat speelde niet in mijn voordeel. 

Hoeveel crossen ga je dit jaar nog lopen? 

Normaal gezien loop ik dit seizoen maar drie wedstrijden in het veld, en daar komt eventueel het EK nog bij. Je kunt het een beetje vergelijken met Wout van Aert en Mathieu van der Poel die het veld eerder zien als een voorbereiding op het wegseizoen. 

Je gaat je focus verleggen. Had je na vorig jaar het gevoel dat je het veldlopen oversteeg en dat je nieuwe doelen moest stellen? 

Neen. Ik vind het nog steeds heel leuk en ik heb nog veel te bewijzen, maar soms moet je keuzes maken. Als ik ambieer om de Olympische Marathon te lopen, kan ik niet anders dan het veldlopen op de achtergrond plaatsen.  

Je bent van club veranderd vorige maand. Wat is de reden daarvoor? 

Ik wou niet per se van club veranderen maar wel van federatie. Sport is gewestelijk waardoor er een Vlaamse en Waalse liga is. In tegenstelling tot in Vlaanderen, worden in Wallonië al mijn onkosten terugbetaald en krijg ik veel meer ondersteuning. Ik kan ook niet tegelijk aangesloten zijn bij een Vlaamse club en de Waalse federatie. De keuze voor een club over de taalgrens was daarom logisch.  

Je bent kinesist van opleiding. Heb je op dit moment nog een job naast het lopen? 

Ik heb altijd gewerkt in een kinesistenpraktijk in Leuven, maar twee maanden geleden heb ik dat op pauze gezet. Door de ondersteuning die ik van de club krijg en de sponsors, ben ik financieel onafhankelijk genoeg om mijn job even aan de kant te zetten. Ik ben op dit moment fulltime atleet, maar nog niet onder een statuut. Als ik een goede debuutmarathon loop, is er wel een mogelijkheid om officieel profatleet te worden bij de Waalse federatie.  

Hoe belangrijk is het dat je je nu fulltime kunt focussen op het lopen? 

Het is een groot verschil. In plaats van één keer, kan ik nu dagelijks twee keer trainen en veel meer rust nemen. Ik kan ook nog eens op stage gaan, wat al meer dan tweeënhalf jaar geleden is. Dat zijn allemaal percentjes die ik vorige jaren niet had, maar die mij nu gaan helpen om de volgende stap te zetten in mijn carrière. 

Wat zijn je concrete doelen voor de komende periode? 

Van nu tot aan de Olympische Spelen heb ik enkele belangrijke doelen. In de eerste plaats wil ik de Olympische limiet halen, die ongeveer rond de 2u10 zal liggen. Op 19 februari 2023 loop ik mijn eerste Marathon in Sevilla. Mijn ambitie is om daar meteen onder de limiet te gaan. Het is dan wel nog niet zeker dat ik me kwalificeer, want elk land mag maar drie lopers sturen. In december 2023 staat ook het EK veldlopen aangestipt dat plaats vindt in Brussel. Na mijn vijfde plaats van vorig jaar in Dublin zou het geweldig zijn om voor eigen volk voor een podiumplek te kunnen strijden.  

Foto: Quinten Lafort ©

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Eerste dierenbloedbank opent in Vlaanderen