Het symbolische rode aidslintje

De geschiedenis van aids

1 december is het Wereldaidsdag. Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, zet daarom dit jaar weer in op een aidspreventie en –solidariteitscampagne. Een opmerkelijke editie, want ze deelde woensdag het bericht dat hiv niet langer overdraagbaar is indien men een medische behandeling volgt, ook niet door seks. “Eindelijk eens écht positief nieuws,” klinkt het op hun Instagrampagina. Dat is echter niet altijd zo geweest.

Gay Related Immune Desease

Om de geschiedenis van de ziekte te schetsen moeten we even terugspoelen in de tijd naar het jaar 1981. 29 jaar geleden dook er in de Verenigde Staten een mysterieus virus op dat het immuunsysteem verstoorde en vooral voorkwam bij homoseksuele mannen. Om die reden kreeg de ziekte, veroorzaakt door het virus, de naam Gay Related Immune Desease, of kort: GRID. Ook regelmatige druggebruikers maakten een grotere kans het virus op te lopen door het delen van injectienaalden.

Twee jaar later in 1983 kreeg het virus een naam: het Human Immunodeficiency Virus of HIV.

De eerste hiv-besmetting in België werd vastgesteld in 1984. Tegen het einde van dat jaar zouden er 155 Belgen besmet zijn met het virus.

Aidsfonds

Wat begon als een kleine liefdadigheidsactie vanuit de LGBTQ+ community groeide uit tot steunpilaar het Aidsfonds. In 1985 bedeelde een klein groepje homomannen kerstpakketten uit aan aidspatiënten, aangekocht met ingezameld geld. Het netwerk werd uitgebreid en het Aidsfonds werd opgericht.

Een hiv-test werd op de markt gebracht, maar was niet meteen populair. Testte je positief, moest je vrede nemen met je naderende dood, want patiënten anno 1985 kregen vaak maar 1 à 2 jaar te leven.

Eerste Wereld Aids Dag

In 1988 werd de allereerste editie van de Wereld Aids Dag georganiseerd, met de bedoeling bewustzijn te creëren rond de toen heersende aidsepidemie. Het rode lintje werd ingeroepen als internationaal solidariteitssymbool.

Het noodlot slaat toe

Ondanks de talrijke pogingen tot sensibilisering en voorlichtingscampagnes, slaat het noodlot toe in 1996. Het virus verspreidt zich als een lopend vuurtje en treft in dat jaar alleen 3,5 miljoen mensen. Deze exponentiële stijging zette men aan, op zoek te gaan naar een geschikt vaccin.

Vier jaar later staat de teller op 1,5 miljoen doden, waarvan 1,2 miljoen doden uit ontwikkelingslanden. Aidsfonds zette zich daarom sterk in om aidsremmers tot in Afrika te brengen.

De aidsepidemie werd geïntegreerd in de milleniumdoelstellingen, hopend in 2015 geen enkele aidspatiënt te moeten vaststellen. Die doestelling haalde men niet. Wél is er dat jaar een doorbraak in het ontwikkelingsproces van een vaccin.

Hoop doet leven

Vandaag is de levensverwachting van aidspatiënten stevig opgekrikt en slagen aidsremmers erin het virus te onderdrukken. Zodanig zelfs dat het niet meer doorgegeven kan worden tijdens seksueel contact. Aidsfonds streeft ernaar de ziekte de wereld uit te helpen tegen 2030.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Borgerpleintje
Antwerpse voetbalpleintjes zijn bron voor nieuw talent