Back to the basics

‘Een tripje off the grid is dé remedie tegen overprikkeling’

Steeds meer Belgen kiezen voor reizen zonder luxe  

Geen wifi, stromend water of elektriciteit, nee het is geen nieuwe aflevering van Game of Thrones, maar wel de nieuwste reistrend van 2022. Vakantieverblijven die je ‘back to the basics’ laten gaan worden steeds populairder. Het BoerenBed biedt ‘simpele vakanties op de boerderij’ aan en krijgt meer bezoekers dan ooit. 

De moderne samenleving is er een van eindeloze mogelijkheden. Hedendaagse technologie stelt ons in staat om in no time een berichtje te sturen naar de andere kant van de wereld en om al ons werk digitaal te organiseren. Daar geen gebruik van maken, voelt als een doodzonde. Maar er is ook een keerzijde aan het verhaal. Stress, burn-outs en het gevoel nooit klaar te zijn, vormen de algemene teneur van 2022.  

Vakantiehuisjes die je ‘off the grid’ laten gaan, bieden een antwoord op deze moderne prestatiemaatschappij. Het Engelse ‘off the grid’ betekent ‘van de kaart of van het netwerk af gaan’. Zulke verblijven bieden dus de mogelijkheid om te ontsnappen aan constante meldingen, e-mails en pop-ups op je smartphone.  

Bovendien focussen veel vakantiehuisjes op meer dan enkel digitale bereikbaarheid. Ze brengen hun bezoekers echt ‘back to the basics’. Afgelegen hutjes zonder enige luxe, stromend water of elektriciteit schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Leerkracht lager onderwijs Inneke Van Bruyssel heeft haar eerste back-to-thebasicservaring achter de rug en is grote fan van het concept: “Overprikkeling is de ziekte van onze maatschappij en een tripje off the grid is daarvoor de ideale remedie.” 

Corona als trendzetter  

Een voorbeeld van een typisch back-to-thebasicsverblijf is het BoerenBed. De organisatie biedt overnachtingen aan op boerderijen verspreid over acht Europese landen. Drie van die boerderijen liggen in België. Het BoerenBed wil het grote publiek laten kennismaken met het boerenleven. “We willen mensen er bewust van maken dat er zonder boeren geen groenten, fruit of vlees in de winkelrekken liggen. Dat gaat het beste door mensen zelf te laten ervaren wat boeren doen.” 

Steeds meer mensen lijken open te staan voor zo’n ervaring. “De oorzaak daarvan vinden we bij de coronapandemie. Omdat we tijdens de lockdowns alles via het internet moesten doen, hebben veel mensen nu nood aan een ‘digital detox’. Daarnaast waren er ook sectoren die het werk niet digitaal konden organiseren. “Die werknemers zaten altijd thuis en hadden opeens zeeën van tijd. Daardoor ga je automatisch nadenken over hoe je leven was, welke veranderingen je wil, enzovoort. Velen hebben gemerkt dat dit heel fijn kan zijn.” 

De Boerenschuur 

Ook Inneke boekte haar verblijf bij het BoerenBed. Ze trok daarvoor naar Dreumel in Nederland. “We hadden de keuze uit een overnachting in een luxueuzere glampingtent of een simpele boerenschuur. Ik wou met mijn gezin een echte uitdaging aangaan en koos daarom voor de schuur. Vooral koken zonder fornuis en warm water was een echte challenge. Je zoekt dan samen met je gezin naar oplossingen en dat heeft ons zeker dichter bij elkaar gebracht.”  

Wie graag het ‘simpele’ boerenleven wil ontdekken, kan terecht in Poperinge, Brugge of Nassogne. “Back to the basics: dat is tijd om na te denken over je leven en vooral over hoe je alles gaat regelen zonder elektriciteit.” (lacht) 

Auteur: Lana Van Hoof

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Ilan climbing the mountains
Project Ilan: 20 in 2020