“Exclusieve collectie vanaf 12 november in Maagdenhuis”

Voor de eerste keer wordt een selectie hedendaagse kunst uit het depot van het Maagdenhuis bovengehaald. Het Antwerpse museum opent zaterdag 12 november een tentoonstelling met werken van onder andere Fred Bervoets en Jan Vanriet. Voor een lange tijd waren de werken slechts voor een beperkt publiek toegankelijk, maar met de tentoonstelling ‘Expo Depo’ wordt de kunst samen gebracht op één plek.    

De keuze was niet gemakkelijk, maar Adriaan Raemdonck van galerie De Zwarte Panter en Paul Huvenne, de ex-directeur van KMSKA hebben een selectie gemaakt. De collectie bestaat uit kunstwerken van het OCMW, dat een aantal jaren geleden onderdeel werd van Stad Antwerpen.   

Schenkingen  

Het OCMW kreeg veel kunstwerken via schenkingen, legaten en opdrachten. Doorheen de eeuwen breidde de collectie uit. Het bestaat uit kunstwerken, artefacten en zelfs historisch meubilair. In de 20ste eeuw is het toenmalig bestuur veel hedendaagse kunst beginnen opkopen, waaruit de verzameling is ontstaan. De kunstwerken geven de Antwerpse kunstscène van de jaren 80 en 90 weer. Sindsdien zijn er veel schilderijen opgehangen in sociale centra, ziekenhuis, …  Een ander deel vind je permanent in het Maagdenhuis of is opgeborgen in het depot. Daarvan is nu een deel tijdelijk tentoongesteld in één van de expo ruimtes.   

Bijzondere collectie  

De selectie bevat schilderijen van onder andere Fred Bervoets, Nicole Van Goethem, Veerle Rooms en Mugo. Toch is de keuze om hedendaagse kunst tentoon te stellen een vreemde keuze volgens Gerrit Van Dyck, de persverantwoordelijke van het Maagdenhuis. “Normaal vertellen we de verhalen van wees- en kwetsbare kinderen en vondelingen in de voorbije eeuwen, maar we hebben ook een grote collectie hedendaagse kunst. We hebben twee externe curatoren in ons depot gezet en gevraagd om voor ons een keuze te maken van de beste werken. Die krijg je normaal gezien nooit samen te zien, maar nu dus wel in het Maagdenhuis.  Verder zijn er nog twee werken te vinden in de kapel van het museum”.  

Juist omdat de werken nog nooit samen getoond zijn en omdat er veel ophangen is het een unieke ervaring volgens het Maagdenhuis. Nog tot 8 januari 2023 kan je de werken bezichtigen.  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
De campussen liggen er verlaten bij