eenzaamheid feestdagen

Tele-Onthaal ‘serveert’ luisterend oor tijdens de feestdagen

De eindejaarscampagne van de telefonische en chathulpdienst Tele-Onthaal is woensdag gelanceerd met de slagzin ‘Te veel op je bord? Tele-Onthaal serveert een luisterend oor’. De campagne moedigt mensen aan om contact op te nemen als ze zich bijvoorbeeld eenzaam of gestrest voelen tijdens de feestdagen. Bovendien wil Tele-Onthaal oproepen voor meer empathie aan de feesttafel. “We zien geen hoge piek tijdens de feestdagen, maar we merken dat de mensen die ons contacteren het extra moeilijk hebben.”


De feestdagen staan voor de deur. Jennifer Pots, coördinator en woordvoerder Tele-Onthaal geeft aan dat het een periode is waar de dienst op wil inspelen. “Veel mensen beleven warme feestdagen, maar helaas is het niet voor iedereen een vrolijke periode.” Daarom lanceerde de organisatie woensdag hun campagne rond de eindejaarsfeesten. “Het belangrijkste is dat mensen die het extra zwaar hebben tijdens de periode weten dat er iemand beschikbaar is om naar hen te luisteren.”


De campagne bestaat uit visuals van een gedekte feesttafel met daarop uitspraken die vaak met goede bedoelingen worden gebruikt om mensen te troosten of te adviseren, m aar net een averechts effect hebben. Vragen zoals ‘Waarom ben je nog steeds alleen?’ of opmerkingen zoals ‘Je moet echt verder gaan met je leven hoor.’ ‘Jij hebt toch geen reden om depressief te zijn.’ kunnen onbedoeld meer verdriet veroorzaken.


In de diepere laag van de campagne zit het doel om te sensibiliseren rond het feit dat de feestdagen niet voor iedereen als de gezelligste tijd van het jaar ervaren worden. De campagne wil een positieve boodschap verspreiden over het cruciale belang van empathie. Zelf geven ze alvast het goede voorbeeld zegt Pots: “bij Tele-Onthaal proberen we wanneer iemand belt of chat om er met onze volledige aandacht te zijn met begrip en warmte.”


Vorig jaar deden meer dan 5.000 mensen een beroep op de hulplijn tijdens de eindejaarsperiode. “Op de feestdagen is het slechts een beetje drukker dan gewoonlijk. We zien dan geen heel hoge piek, maar merken wel dat mensen die ons contacteren het tijdens die periode extra moeilijk hebben.”


Tele-Onthaal is 24u/24 bereikbaar op het gratis telefoonnummer 106. Daarnaast kunnen mensen ook chatten met een vrijwilliger via de website www.tele-onthaal.be. De gesprekken zijn gratis, anoniem en vertrouwelijk.

Auteurs | Aja El Schimara, Xante Mertens

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Stad Lier en VZW TeamPia bouwen samen aan een inclusieve speeltuin