Alcohol shot

Federale regering zet zorgtraject op poten voor jongeren met alcoholproblemen

Jongeren die met een alcoholintoxicatie worden opgenomen in het ziekenhuis, zullen vanaf binnenkort intens begeleid kunnen worden. Dat bevestigt het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). 

Op de ministerraad die vanochtend (10/11) plaatsvond, zijn verschillende maatregelen getroffen om het alcoholverbruik bij jongeren te reduceren. De regering wil de jongeren meer beschermen, omdat deze extra kwetsbaar zijn. 

Eén van de maatregelen die genomen zijn, is de opstart van een zorgtraject voor geïntoxiceerde jongeren. Wanneer een jongere opgenomen wordt in het ziekenhuis ten gevolge van overvloedig alcoholgebruik, zal er een intense begeleiding worden aangeboden. Zo wil de overheid deze groep extra beschermen voor verdere schade. 

Volgens Dorien Luyten, begeleider bij het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs (VAD), is er nuancering nodig: “Het begeleiden is goed, maar enkel als de jongeren ervoor open staan. Is dat niet het geval, dan is het dweilen met de kraan open.” 

Nog andere maatregelen zijn het verbod op reclame voor alcohol in reclameblokken tijdens televisieprogramma’s voor kinderen en het verbod op versterkte bieren en wijnen voor minderjarigen. 

Al deze sancties zijn ideeën van de federale regering, en moeten nog goedgekeurd worden op een interministeriële conferentie. Deze vindt plaats in december. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Playstation 5 bereikt mijlpaal
PlayStation 5 bereikt mijlpaal van 50 miljoen verkochte exemplaren