Makro Deurne

Frank Van Dender van VDAB: “Het is absoluut niet netjes van Makro om zijn personeel maandenlang in onzekerheid te laten werken”

De malaise bij Makro kent geen einde. Nadat Makro gisteren bekend maakte dat het zijn resterende producten aan ‘stuntprijzen’ zal verkopen om de lonen van het personeel te betalen, zitten de werknemers van Makro Deurne met de handen in het haar. De maandenlange onzekerheid en stress wegen zwaar door op hen.

Voor veel medewerkers is het zo dat ze een balans proberen te vinden tussen werk en privé. Wanneer je al enkele maanden geruchten hoort dat je job op het spel staat, wordt het minder aangenaam om zich naar de werkvloer te begeven. Een werkneemster van het Makrofiliaal in Deurne, die liever anoniem wil blijven aangezien haar job al onzeker wordt, verklaart: “Hoewel het ontslag heel dichtbij komt, vinden veel collega’s dat het nog ‘een ver-van-mijn-bedshow’ is. Aan de andere kant zijn de meeste werknemers enorm gefrustreerd rond de situatie. Dat maakt dat er momenteel een dubbele sfeer heerst.” Frank Van Dender is bemiddelaar en heeft al meer dan 30 jaar ervaring bij VDAB en vindt dit een uitzonderlijk geval: “Het is absoluut niet netjes van deze werkgever om zijn personeel maandenlang in onzekerheid te laten werken. Ook hun koopjesstunt die ervoor moet zorgen dat lonen betaald kunnen geraken, zal zeker niet motiverend werken voor de werknemers. Voor hen is dit allemaal zeer triest.”

Burn-outs vermijden

Tegenwoordig zijn mensen gevoeliger voor het fenomeen ‘burn-out’. De cijfers van de Onafhankelijke Ziekenfondsen melden dat het aantal gevallen in drie jaar tijd met 66 procent is gestegen. De situatie bij Makro zou wel het aantal gevallen van zo’n burn-out wel eens de hoogte kunnen injagen maar toch valt dit beter mee dan verwacht zegt de medewerkster: “Momenteel kan iedereen de situatie nog aan en loopt het gelukkig nog goed. Doordat de bazen ook alleen maar zeggen wat we willen horen, blijven we nog wel rustig en is er hoop. De aanpassingen die collega’s moeten maken, wegen bij enkelen wel door maar het blijft zeker nog aanvaardbaar genoeg om aan het werk te blijven.

Professioneel valscherm

Wanneer je toch belandt in een collectief ontslag of in een dipje zit nadat je ontslagen bent, is het van het grootste belang om de gedupeerden zo goed mogelijk te begeleiden naar een nieuwe job. Door de enorme stijging van dit fenomeen heeft de VDAB een nieuwe afdeling opgestart, legt Frank Van Dender uit: “De massaontslagen zijn de afgelopen jaren in stijgende lijn gegaan. Daarom was het een absolute noodzaak dat we een nieuwe dienst zouden oprichten om deze mensen te helpen. De sociale interventieadviseurs dienen er dus voor om de slachtoffers van een collectief ontslag als eerst op te vangen.”


Een individuele werkzoekende krijgt bij de VDAB een professionele persoonlijke begeleiding zodat hij zich zo snel mogelijk kan voorbereiden op een nieuwe job. Bij de collectieve ontslagen wordt de nieuwe dienst gebruikt om groepsgesprekken te houden met de getroffen werknemers om toch nog een groepsgevoel te kunnen behouden. Van Dender verduidelijkt dat dit in een snel tempo gebeurt. “Wanneer de ontslagen bekend worden gemaakt, worden de werknemers meteen ingeschreven bij ons en laten we ze direct weten wat hun mogelijkheden zijn en hoe dat ze zich zo snel mogelijk kunnen laten helpen.”

Hoop is maar hoop

CEO van Makro en Metro Vincent Nolf beloofde een maand geleden dat de meerderheid van het Makropersoneel zijn job zal kunnen behouden. Zelf wil hij alleen maar Metro behouden en dus proberen om de meerderheid van het huidige personeel naar daar te versluizen. Ook dit zorgt weer voor een sprankeltje hoop langs de ene kant maar ook twijfel anderzijds zegt de medewerkster: “Mensen uit de Metrowinkels zullen zeker de kans krijgen om hun job te behouden. Voor ons durf ik daar niets over zeggen en al zeker niet over het hoofdkantoor want daar blijft het ook heel vaag.”

Meer dan een job

Op je werk creëer je vriendschappen en deel je veel met elkaar. Samen dit groot bedrijf ten onder te zien gaan, brengt heel wat teweeg bij elkaar verduidelijkt de medewerkster: “De situatie bij Makro blijft ons in onze vrije tijd ook achtervolgen aangezien we allemaal één grote vriendengroep zijn. Wanneer we samen iets gaan drinken is het dan ook logisch dat we het over de Makro hebben. Er zijn bij Makro ook mensen die een relatie hebben en dus beide inkomens op een wankel punt zien staan.” Werken voor een toekomstig spookbedrijf is allesbehalve aantrekkelijk. Van Dender wil toch benadrukken dat het uniek is hoe deze werknemers de moed hoog houden. “Bij ons zien we vaak werknemers die enorm aangeslagen zijn van een collectief ontslag en echt onze hulp nodig hebben. Als ik mijn ontslag een geruime tijd op voorhand zou zien aankomen, zou ik absoluut de motivatie niet hebben die ik bij deze werknemers nog wel opmerk. Knap van hen!”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Dag tegen Kanker