Schrijnend personeelstekort in kinderopvang deels gevolg van verouderd subsidiesysteem

Het kinderopvangsysteem moet van de grond worden afgebroken en opnieuw opgebouwd worden.” volgens Tinne Van Camp, algemeen directeur van vier kinderdagverblijven in Antwerpen is het systeem outdatet. Het driedelig subsidiesysteem werd in 2014 ingevoerd.  

De Vlaamse regering gaat jaarlijks 115 miljoen euro investeren in de hervorming van kinderopvang. Er zijn ongeveer zesduizend opvanglocaties in Vlaanderen, die elk divers gefinancierd en georganiseerd worden. Een aanzienlijk bedrag, maar volgens Tinne niet voldoende: “Ze gebruiken dat bedrag om hun eigen rommel op te ruimen met een decreet dat ze hebben gecreëerd in 2014.” 

Het trappensysteem is een driedelig subsidiesysteem, dat in 2014 is gelanceerd. Het systeem bestaat uit 3 trappen. Waarbij trap 0 geen subsidies ontvangt. De eerste trap basissubsidies en tenslotte trap 2 basissubsidies plus een extra subsidie van het inkomenstarief. 

“We hebben niets aan een extra budget als het verkeerd wordt geïnvesteerd.” 

Tinne getuigt over misnoegen: “Wij zijn totaal niet tevreden. Dit moet veel meer zijn. Het kinderopvangsysteem moet hetzelfde worden opgezet als in onze buurlanden, waar kinderopvang naar waarde wordt geschat.” 

TEKORT AAN PERSONEEL 

Het Vlaamse agentschap ontving tussen juni en begin oktober 232 meldingen over het personeel te kort. Verschillende kinderopvangen gaven aan dat ze hun werking door het te kort moesten aanpassen. 

Het tekort is volgens Tinne Van Camp al sinds een jaar alarmerend: “Ik werk zelf al dertien jaar in de sector, maar heb dit nog nooit meegemaakt. Vroeger kreeg ik verschillende reacties op mijn vacatures en werden die in een mum van tijd ingevuld. Nu kan het zelfs weken of maanden duren vooraleer er een reactie komt.” 

De vraag naar kinderopvangen blijft heel groot. Drie op de vier gezinnen brengen hun kinderen naar een kinderopvang, maar door de hoge werkdruk kiezen kinderbegeleiders vaker voor een andere job. Dit is Tinne ook niet ontglipt: “We proberen mensen te lokken met extralegale voordelen: maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, groepsverzekering en cadeaucheques op verschillende gelegenheden.

We proberen ook hard te investeren in de werksfeer en het welbevinden van onze werknemers. Het gaat niet enkel om nieuwe mensen te werven, maar ook om ze effectief te behouden. “ 

“Je moet zorgen voor het kostbaarste bezit van mensen.” 

WERKDRUK 

De werkdruk waarin sommige begeleiders in werken, is heel vermoeiend. Karine Van de Kieboom is een begeleidster van kinderopvang ‘t Egeltje. Karine: “Wij hebben veel kinderen en weinig personeel. Op het moment heb ik veertien kinderen voor mezelf. Door de tijd heb ik daar een systeem voor gevonden. Desondanks blijft het flink doorwerken om ze klaar te krijgen vooraleer de ouders komen.” 

Het tekort is niet enkel te wijten aan de hoge werkdruk, aldus Tinne. “Het algemene opleidingsniveau moet omhooggetrokken worden. Ik hoor van veel studenten dat ze niet naar de kinderopvang komen door de werkdruk die er momenteel is. In plaats daarvan gaan veel van hen werken in woonzorgcentra, omdat ze daar nachtshiften kunnen draaien en beter betaald worden. 

Het personeelstekort is een probleem dat niet op de ene of de andere dag opgelost zal worden. Er is verandering op komst, maar of dit voldoende is om de problemen de kop in te drukken, zal enkel de toekomst ons kunnen vertellen.  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Jeugdbeweging biedt kansen aan kansarme kinderen