Frietje voor de pleegzorg!

Het is Week van de Pleegzorg. Van 18 tot 27 november probeert Pleegzorg Vlaanderen meer aandacht te vragen voor kinderen die op zoek zijn naar een stabiele thuis. Dat doen ze onder meer door gratis frietjes weg te geven aan alle pleeggezinnen. “Frietjes eten is een familiemoment en zo hopen we gezinnen te bereiken die een extra plekje vrij hebben aan tafel.”

Ongeveer 8600 kinderen, jongeren maar ook volwassenen met een beperking verblijven momenteel bij een pleeggezin, maar er is een keerzijde van de medaille. Meer dan 1000 kinderen staan nog steeds op de wachtlijst voor een warme thuis. Daarom probeert Pleegzorg Vlaanderen op deze manier aandacht te vragen voor het thema.

Bijna 350 frituren versieren hun zaak met vlaggetjes, affiches, stickers en flyers ontworpen door de illustratrice Eva Mouton. Dat doen ze omdat vanaf vandaag de Week van de Pleegzorg begint. Elk pleeggezin krijgt een bon voor een gratis pak friet dat ze kunnen ophalen in de deelnemende frituren.  

Het doel van deze week is dat iedereen iets over Pleegzorg ziet, leest of hoort. Volgens Femke De Lameillieure van Pleegzorg Vlaanderen is er geen betere plek om dat te doen dan in een frituur. “We zochten een plaats waar veel mensen samenkomen. Frietjes eten is vaak een familiemoment en zo hopen we gezinnen te bereiken die nog een extra plekje vrij hebben aan tafel”, zegt Lameillieure.

Één van die gezinnen is dat van Sien Moens. “Mijn ouders wilden naast mijn zus en mij absoluut nog een kind en kwamen zo bij pleegouderschap terecht. Het leek hen een interessant concept en via intakegesprekken vonden ze uiteindelijk een match.” Sien woont ondertussen al tien jaar samen met haar pleegbroertjes. “Dankzij mijn ouders kregen mijn broertjes een betere thuissituatie. Het is niet altijd even gemakkelijk maar ze zijn ondertussen dertien en veertien jaar oud en de liefde en dankbaarheid die we terugkrijgen is enorm”.

Volgens Sien is het een goede zaak dat er meer aandacht gevraagd wordt voor pleegzorg.” Er zijn zoveel kinderen die jarenlang in een opvang zitten en geen thuis krijgen. Te weinig mensen weten dat pleegzorg überhaupt bestaat. De gratis frieten lijkt me een leuk concept om families aan het denken te zetten.”

Voor een pleegkind zorgen kan op verschillende manieren. “Als mensen het woord ‘pleegzorg’ horen, hebben ze het idee dat ze een aantal jaar voortdurend voor iemand moeten zorgen. Wat de meesten niet weten is dat er ook korte vormen bestaan waarbij een gezin om de twee weken of enkel in het weekend voor iemand kan zorgen”, aldus De Lameillieure.

Ook de redenen waarom koppels ervoor kiezen een pleeggezin te worden verschillen. Dat blijkt uit een onderzoek van Pleegzorg Vlaanderen. 66 procent van de pleegzorgers zorgen voor iemand die ze al kenden. Meestal zijn die pleegzorgers dan familie, leerkrachten of onthaalouders. De andere 34 procent zijn gezinnen die het kind nooit eerder hebben ontmoet. Het merendeel van die laatste groep kiest voor pleegzorg omdat ze willen bijdragen aan een betere wereld. Ook mensen met een onvervulde kinderwens kiezen voor pleegzorg. Dan gaat het bijvoorbeeld over LGBTQI+ koppels, alleenstaanden of mensen die nooit kinderen konden krijgen. Op die manier krijgen ze toch het gezin waar ze altijd van gedroomd hebben.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
NMBS ook slachtoffer van de Coronacrisis