Relatiebegeleider Katrien Meerts: “Je moet investeren in je relatie, mensen leggen hun focus te hard op hun kinderen en te weinig op hun partner”

Echtscheidingen komen steeds vaker voor, ook het aantal huwelijken is de laatste jaren sterk verminderd. Relatiebegeleider Katrien Meerts heeft dit ook opgemerkt. 

Er zijn 1,5% meer echtscheidingen in Vlaanderen in 2021 wat zijn de oorzaken hiervoor? 

We leven in een drukke wereld waar alles vooruit moet gaan. Er wordt niet veel tijd gemaakt voor rustige momenten. Het leven gaat echter niet altijd zoals verwacht. Zo zaten we twee jaar lang thuis vast door de Coronacrisis, die ook een grote rol had in het aantal echtscheidingen. Als je samen thuis moet blijven en het huis niet uit mag, komen er al snel verschillen naar boven omdat je elkaar vaker ziet.  

Ik zie vaak na echtscheidingen bij mensen die een lange tijd getrouwd waren, dat ze nieuwe mensen tegenkomen met bijna dezelfde kenmerken als hun eerste partner. Vaak komen ze dan dezelfde problemen tegen die de vorige relatie moeilijk hebben gemaakt. Doordat ze na zes maanden terug in hetzelfde patroon vallen zoals in hun vorige relatie, zitten ze in hetzelfde schuitje. 

Echtscheidingen komen steeds vroeger voor in het huwelijk, hoe komt dit? 

Veel mensen nemen een kind als het stroef loopt in de relatie, maar dat is echt not done. Een kind kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de relatie, dat legt een enorme druk op zowel het kind als de ouders.  

Je moet investeren in je relatie, mensen leggen hun focus te hard op hun kinderen en te weinig op hun partner. Na een aantal jaren als de kinderen het huis uit zijn, beseffen ze dat de persoon naast hun misschien toch niet de ideale partner voor ze is. Openheid en communicatie zijn zeer belangrijk in een relatie.  

Is huwelijk belangrijk in onze moderne tijd? 

In de loop der jaren is het aantal huwelijken stilaan gedaald, het wordt steeds minder belangrijk. Jonge koppels zijn hier vaak niet meer mee bezig en worden niet meer verplicht door hun ouders die in hun tijd vaak wel verplicht werden. Het huwelijk is echter niet helemaal weg. Veel mensen volgen toch de traditie en trouwen uit eigen keuze. 

Is er een verschil in echtscheidingen bij verschillende klassen? 

Problemen zijn aanwezig bij elke relatie, het maakt niet uit tot welke klasse je behoort. In mijn ervaring heb ik ondervonden dat echtscheiding iets meer voorkomt bij rijke gezinnen dan bij kansarme gezinnen. Bij rijke koppels gaat het vaak om aanzien, ze willen er goed uitzien en focussen zich dan iets meer op de buitenkant van de relatie in plaats van de connectie tussen elkaar. Kansarme gezinnen hebben elkaar nodig en ondersteunen zo samen hun gezin. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Beertjes tegen coronavirus