Lexi (20): “Nog 1 klik, en ik was al mijn geld kwijt”

Corona doet het aantal gevallen van internetfraude enorm stijgen. Doordat mensen meer thuis zitten, circuleren er steeds meer valse berichten en e-mails. Volgens de politie is er dit jaar bijna 1,1 miljoen euro buitgemaakt door internetmisdadigers. Ook student Lexi (21) was hiervan een slachtoffer.

“Tijdens mijn examens kreeg ik een bericht van ING dat er iets mis was met mijn ING account. Ik schrok erg, maar geloofde het niet. Toen ik het bericht wilde wegswipen, klikte ik er per ongeluk op.

Welke acties heb je toen ondernomen?

“Ik heb gelijk gebeld naar ING om dit te melden. Na 2 uur aan de lijn, kreeg ik contact met de fraudedienst. Ze zeiden tegen mij, dat ik net op tijd mijn rekening had gered. Ik was 1 klik verwijderd van al mijn geld te verliezen. Die week hadden ze meermaals meldingen gekregen over dit soort berichten waarbij mensen hun geld kwijt raken en het onmogelijk is om het terug te krijgen.”

Heb je ook iets meegemaakt dat erg geloofwaardig was?

“Mijn moeder kreeg een e-mail van bpost waarin stond dat mijn afleveradres voor mijn pakketje ontbrak. Ik wist dat ik niks had besteld, maar mijn moeder dacht van wel. Door dit op tijd met elkaar te communiceren, hebben we voorkomen dat internetmisdadigers ons adres wisten. Als je dan eenmaal je adres invoert, komen ze je opzoeken.”


Aangiftes kun je sinds een kort online doen. Hierbij stegen de aangiftes voor internetfraudering met honderden per week naar honderden per dag.
Zo voorkom je om slachtoffer te worden van deze oplichting:

  • Maak nooit zomaar geld over.
  • Bel de persoon op het nummer vanwaar je zeker weet dat dit het juiste nummer is.
  • Kun je de persoon niet contacteren. Maak dan nooit geld over.
  • Als het toch gebeurt, maak dan gelijk contact met de politie en contacteer uw bank.
  • Onthoud dat officiële instellingen nooit zullen vragen om via een link geld over te maken.
ColofonNaam
Tekstbadges_tekstMargarita Shishkareva
Eindredactie tekstFenne Verbeeck + David Lambregts + Bryan Maesschalck
Eindredactie onlineTycho Pollmann + Aurélie Schelfaut + Oliver Vereycken
HoofdredacteurAnano Gogeshvili
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Het winterbar seizoen is begonnen