Hoofdeconoom ING Peter Vanden Houte: “Bitcoin is geen marginaal verschijnsel”

Investeren in Cryptocurrency wordt alsmaar populairder. Bitcoin, de populairste in zijn soort, bereikte woensdag 20 oktober zijn all time high en dat trekt nieuwe investeerders aan. In de hoop dat de waarde van de munten nog meer stijgen. 

De digitale munteenheid onderscheidt zich van andere valuta door decentralisatie. Er is geen centrale macht waardoor transacties van persoon tot persoon gebeuren en je niet meer langs een tussenpersoon of instantie, zoals een bank, moet. Het lijkt allemaal rooskleurig maar is het wel zo onschuldig? En wat met de toekomst? Wij spraken met Peter Vanden Houte hoofdeconoom van ING België. 

“Cryptocurrency is geen wettelijk betaalmiddel. Wat wil zeggen dat niemand verplicht is om de eenheid te aanvaarden. Dat zorgt voor een risico, want hierdoor is de waarde niet gegarandeerd. Als de winkel waar je iets wilt aankopen geen bitcoins accepteert, zit je met een probleem. Anderzijds zijn er veel mensen die erin geloven en het aanvaarden. De cryptowereld neemt steeds grotere volumes aan, dus je kan ook niet spreken over een marginaal verschijnsel.” 

Bestaat er al een regulatie rond Cryptocurrency?

“Cryptocurrency verloopt op dit ogenblik buiten alle wettelijke controle, het is een beetje een Wilde-Westensysteem. Tegelijkertijd is er geen ontkomen meer aan door de groeiende interesse. Er worden mainstream producten rond opgestart wat de aanvaarding bij het breder wordend publiek verhoogt. Een regulatie is daardoor misschien wel nodig want deze is er nog niet, en met reden.”

“Voor een regulator is het moeilijk om een dergelijk systeem aan te pakken door het missen van die centrale autoriteit. In China en in andere landen is het bijvoorbeeld verboden. Het grootste probleem voor regulatoren is dat het een buitenwettelijk betaalmiddel blijft. In de Verenigde Staten wordt de consument niet beschermd bij het aankopen van cryptocurrency, dit is, bijvoorbeeld, wel het geval bij het aankopen van een beleggingsfonds. Om het Wilde- Westenscenario toch te vermijden gaan ze daarom de beurzen aanpakken waar crypto verhandeld wordt. Er worden strenge controles uitgevoerd op de verkopers om zo de consument te beschermen.”

Wat is de invloed van cryptocurrency op de banken?

“Het bankwezen maakt deel uit van het wettelijk geldstelsel. De bankregulator heeft heel strenge kapitaalsvereisten opgelegd voor banken die zich willen bezighouden met crypto. De bank moet een volledige kapitaaldekking hebben vooraleer ze aan crypto kan doen.  Ik heb mijn twijfels bij het feit dat een stuk van de wettelijke betalingen overgenomen wordt door deze alternatieve betaalmethodes. Er zijn een aantal zaken die bij crypto niet voldaan zijn om dat te doen. Ten eerste is crypto als betaalmiddel nog altijd maar een naam. Bijna iedereen die crypto’s aankoopt, doet dat niet om betalingen te doen maar als belegging. Dat betekent dat heel het betalingssysteem rond cryptocurrency onderontwikkeld blijft. Daardoor zit je in een andere sfeer dan de bancaire sfeer, waar betalingsverkeer super belangrijk is.  Waarom het bankwezen ten slotte, volgens mezelf, zal blijven bestaan is dat men bij cryptocurrency geen leningen mag geven. Kredieten verstrekken is aan de banken voorbehouden. Vandaar dat die werelden toch nog een beetje gescheiden blijven.”

Hoe staat ING tegenover bitcoin? 

“Doordat crypto een gedecentraliseerd systeem bevat, kunnen banken hier niet echt deel van uitmaken. Er is een verschil tussen een digitale munt en crypto. Banken kunnen een digitaal token creëren maar de bank blijft de uitgever dus het is geen gedecentraliseerd systeem.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Stage-journalistiek-label
“Bij de Gazet ben je echt een deel van de redactie”