J.D. (21) koopt en verkoopt sneakers: “resellen is een kunst”

Op 7 december stond er zo’n honderd man aan de Lockwood winkel in Antwerpen. Ze wilden de hand leggen op een uniek paar sneakers dat ze later met een pak winst kunnen doorverkopen of resellen. J.D. stond mee in de rij: “je kan hier makkelijk een 300 euro mee verdienen.” Steeds meer jongeren met een passie voor sneakers kopen unieke sneakers en verkopen deze dan later door. J.D: “De verdienste per maand ligt tussen de 500 en de 3000 euro.” 

Veel jongeren doen aan het resellen van sneakers, zo verdienen ze enorm veel geld. Het gaat dan vaak over bepaalde sneakers die gelimiteerd geproduceerd worden. Dunks en jordans, de sneakers van het merk Nike, zijn de meest interessante schoenen voor resellers omdat ze steeds populairder worden onder de jeugd. “De vraag naar dunks zijn momenteel enorm groot, dus het is makkelijk om eropin te spelen.” Honderden resellers en sneaker heads, mensen met een passie voor sneakers, schoven gisteren uren aan om de ‘legendary’ ‘lobster dunk’ te kopen in de Lockwood winkel in Antwerpen. “De lobster dunk is een exclusieve sneaker waar een bepaalde status aan vasthangt, de gele versie van deze schoen verkoopt voor 3000 euro” 

Hoe ga je tewerk om aan unieke schoenen zoals de ‘lobster dunk’ te geraken die erg gelimiteerd zijn?  

“Er zijn twee manieren om aan sneakers te komen: fysiek en online.  

Fysiek houdt in dat resellers, waaronder ikzelf, in de ochtend naar Antwerpen gaan wanneer er schoenen uitkomen in winkel. Dat zijn meestal ‘general releases’, de schoenen staan te koop op een bepaald moment in de grote ketens zoals JD sports, Footlocker, Snipes,….  Iedereen kan deze schoenen kopen maar het is een kwestie van first come, first serve. Dat betekent dat je er zo snel mogelijk bij moet zijn als je de sneakers wil kopen. De ketens weten dat we resellers zijn en dan kan er weleens een limiet worden gezet op het aantal schoenen dat je mag aankopen per persoon. We spreken dan mensen aan op de Meir en vragen we of ze een paar schoenen willen kopen voor ons.   

We kopen ook vaak sneakers online. Om te voorkomen dat we letterlijk moeten wachten voor de computer tot het moment dat de sneakers online komen, wordt er vaak gebruik gemaakt van een bot. Dat is een software die je op je computer kan installeren. Aangezien het online vaak een kwestie is van first come, first serve, kan een bot handig van pas komen. De bot gaat dan al het werk voor jou doen en zo kan je als eerste de sneaker claimen.”  

Waarom is de ‘lobster dunk’ zo populair onder de resellers en sneakerheads? 

“De ‘lobster dunk’ is een samenwerking tussen Nike en Concept, een skatemerk. Het is niet de eerste keer dat ze een samenwerking doen, er bestaan al lobster dunks in bijna elke kleur. Gisteren was er dan ook een raffle voor de oranje versie, bij een raffle is het de bedoeling dat er wordt geloot en als je wint, mag je de schoen aankopen. Je kon gisteren dus gemakkelijk 300 euro verdienen als je in die rij stond. 

Bij dit soort schoenen zijn er ook sneaker heads, die de schoen kopen om te verzamelen. Dat is slim aangezien de dunks weleens het vijf dubbele waard zouden kunnen zijn binnen 10 jaar.” 

Hoe komt het dat veel mensen niet op de hoogte zijn van resellers

“Er zijn inderdaad veel mensen die niet weten dat we bestaan, ik denk zelfs dat 98% van de mensen niet weet wat we doen. Ik werk zelf bij Nike en zelfs daar weten de meeste mensen niet over wat ik het heb wanneer ik praat over resellen. Dit komt vooral omdat het resellen van sneakers een soort cultuur is, een community, een lifestyle, iets waar je veel mee bezig moet zijn. Ik vergelijk het weleens met kunst, omdat je iets verzamelt waar je fier op bent.  

Wat zijn ‘gevaren’ die gebonden zijn aan het doorverkopen van sneakers? 

“Gevaren zijn er niet echt. Het kan weleens lastig zijn, aangezien sommige winkels geen fan zijn van resellers. Zij bekijken het als iets iets illegaals, terwijl dat niet zo is. Online loop je wel het risico dat je IP-adres of je wifi systeem, gebanned wordt maar dat kan je makkelijk oplossen.” 

Hoeveel verdient een reseller ongeveer per maand?  

“Dat hangt ervan af, sommige maanden gaan beter dan andere. Er zijn nog een aantal factoren die bepalen hoeveel je verdiend, bijvoorbeeld hoe vaak je ermee bezig bent. Hoe groot de vraag naar sneakers zijn, ook het aantal sneakers dat Nike produceert heeft veel invloed op resellers. Sommige schoenen worden uitgebuit en dan is de schoen niet gelimiteerd en voor ons minder interessant.  

Voor mij is het een bijverdienste, ik ken ook veel mensen die het doen als vaste job. Zij zijn natuurlijk constant bezig met het aankopen van schoenen en maken ook gebruik van bots. Hiermee kan je makkelijk 100 schoenen per dag kopen met een kleine winstmarge, dat 10 à 20 euro per schoen bedraagt. Zo heb je natuurlijk wel 1000 of 2000 euro per dag verdiend.” 

Auteur: Marie Duvivier

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Baby wonder