Armeense Kerk

De strijd om Nagorno-Karabach

Nagorno-Karabach is al jarenlang een discussiepunt tussen Armenië en Azerbeidzjan. In september 2020 is de strijd terug begonnen. Azerbeidzjan vecht met hulp van Turkije tegen Armenië.

Door de tussenkomst van Rusland is er een overeenkomst getekend tussen Armenië en Azerbeidzjan om het militaire conflict te beëindigen. In het binnenland in Azerbeidzjan was er na het verdrag volop feest te horen in de straten. Mensen komen feestend op straat om de overwinning te vieren.

Echter is de Armeense bevolking niet te spreken over het vredesakkoord. Iedereen van Armeense herkomst is bezig met dit conflict, ook in België. In Armenië zelf hebben demonstranten het parlement bestormd en zijn begonnen met vechten en plunderen. “Nikol Pashinyan is geen sterke leider, wij hebben nu een heel krachtige leider nodig die in de eerste plaats diplomatisch is en veel over militaire kennis moet beschikken. Dat heeft hij allebei niet.” Zegt Eliza Movsisyan ( geïnterviewde over de eerste minister ).

Volgens de deal zal Azerbeidzjan de veroverde gebieden behouden die ze tijdens dit conflict hebben ingenomen. Armenië heeft toegezegd en heeft zich zoals afgesproken teruggetrokken. Rusland en Turkije zullen een belangrijke rol hebben in het vredehandhavingsproces en zullen zorgen dat de overeenkomst ongeschonden blijft. “Dit is geen overwinning, maar er is geen nederlaag totdat je jezelf als verslagen beschouwt”, vertelde Pashinyan in een interview met BBC.

Auteurs | Nina Van Staeyen, Robbe van Rompaey, Joey Verhelst, Jan Vandeurzen

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Touring ontving 20% meer oproepen voor technische bijstand in maand jul