UAntwerpen reikt eredoctoraten uit voor microfinanciering, stadsontwikkeling en nanodeeltjes

Ieder jaar geeft de Universiteit Antwerpen eredoctoraten aan wetenschappers en verdienstelijke mensen uit binnen- en buitenland. In maart komen deze mensen naar Antwerpen voor de uitreiking. 

De uitreiking is een van de hoogtepunten van het academisch jaar. “Een eredoctoraat uitreiking biedt onze professoren in de eerste plaats de kans om uiterst bekwame vakgenoten te eren”, vertelt UAntwerpen-rector Herman Van Goethem. “Maar het is absoluut ook een goede zaak voor onze studenten, en bij uitbreiding de alumni en het werkveld: alle eredoctors geven een masterclass over hun expertise. Op die manier kan een breed publiek in contact komen met topwetenschappers uit de hele wereld.”  

Dit zijn de vijf laureaten. 

Pionier in microfinanciering 

Roshaneh Zafar krijgt het eredoctoraat voor algemene verdiensten. De Pakistaanse ontwikkelingsactiviste staat bekend voor haar financieel empowerment voor vrouwen. In 1996 was Zafar de eerste die een microfinancieringsorganisatie op poten zette in Pakistan: de Kashf Foundation. 

Stedelijke ontwikkeling 

Prof. dr. Luca Bertolini wordt voorgedragen als eredoctor door de Faculteit Ontwerpwetenschappen. Hij is bekend voor zijn werk over Transit Oriented Development. Dat houdt in dat stedelijke ontwikkeling geconcentreerd wordt rond openbaarvervoersknooppunten.  

De wetenschap van ondernemen 

De Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie draagt prof. dr. Shaker A. Zahra van de Carlson School of Management, University of Minnesota, voor als eredoctor. Zijn onderzoek verbindt ondernemerschap, internationalisering, strategie en technologiemanagement. 

Colloidale nanodeeltjes 

De Faculteit Wetenschappen schuift prof. dr. Luis Liz-Marzán van het Basque Center for Cooperative Research in Biomaterials in San Sebastian en van de Universiteit Vigo naar voor. Hij was een van de pioniers in de colloïdale synthese en karakterisering van deze metalen nanodeeltjes. 

De relevantie van de middeleeuwen 

De uitverkorene van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte is prof. dr. Daniel Lord Smail van het Department of History aan de Harvard University. Prof. Smail is mediëvist, hij weet alles over de middeleeuwen. Hij initieerde nieuw historisch onderzoek waarin hij zowel aandacht heeft voor de relatie tussen macht en sociale verschillen als tussen de mens en materiële objecten, maar hij duidt ook de stedelijke ruimte als materieel object.  

De uitreiking vindt plaats van 28 tot 30 maart. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
volledig ingepakte verpleegster
Helden zonder vrees