5 tips & tricks om je warm te sporten bij extreem koude temperaturen

Is het een goed idee om tijdens een koudegolf zoals deze week te sporten? Sportarts Alexander De Keersmaecker vertelt wat de risico’s zijn en geeft zijn vijf ultieme tips & tricks om warm te blijven tijdens het sporten.

Momenteel hebben we te maken met temperaturen die dalen tot -6 graden. Wat zijn de risico’s voor sporters die bewegen in deze extreme temperaturen?

“Bij koude temperaturen zoals vandaag, bestaat er veel kans dat je pijn begint te voelen in de extremiteiten, zoals de handen en voeten. Als je stevig aangekleed bent, moet je vooral vermijden dat de kledij nat wordt door transpiratie. Dit vergroot namelijk de kans op onderkoeling met virale infecties als gevolg. Voorts is koude lucht niet ideaal voor de ademhaling. Dit kan zeker een gevaar zijn voor astmapatiënten. Bij het ademhalen door de neus wordt de lucht eerst voorverwarmd, maar via de mond gebeurt dit proces niet. Hierdoor ontstaat kortademigheid.”

Welke maatregelen kunnen sporters best nemen?

“Het is vooral belangrijk om je goed aan te kleden, dus verschillende lagen aan te doen. Bij sporten zoals wielrennen is dit zeker belangrijk omdat je niet met je volledige lichaam in beweging bent. Voorts is het belangrijk dat je thermisch ondergoed en voldoende ademende kledij aantrekt.”

Zijn er specifieke sporten of activiteiten die bij extreme kou bijzonder gevaarlijk zijn?

“Vooral explosieve sporten zoals wielrennen, voetballen en hardlopen kunnen gevaarlijk zijn. Hier is het essentieel dat je voldoende opwarmt. Als de spieren nog koud aanvoelen bij het intensief sporten, vergroot het risico op een spierblessure. Voorts vergeten mensen bij deze temperaturen vaak om te hydrateren. Bij koude temperaturen is de nood om te drinken minder, maar net als bij warme temperaturen moet het lichaam gehydrateerd blijven.”

Is een spierblessure een typisch gevolg van intensief sporten in deze koude temperaturen?

“Niet echt. Een spierverrekking duikt wel vaker op bij explosieve sporten. Daarvoor moet het niet alleen koud zijn. Het risico is wel groter om een spierblessure op te lopen. Dit voorkom je best door preventief te handelen. Warm goed op en kleed je voldoende aan.”

De vijf ultieme tips & tricks van sportarts Alexander:

  • Doe voldoende lagen aan: Het dragen van meerdere lagen kleding helpt je warm te blijven en je aan te passen aan de koude temperatuur. Zorg voor een basislaag die vocht van je huid afvoert, een tussenlaag voor isolatie en een bovenlaag die beschermt tegen wind en water.
  • Bedek hoofd, oren en handen: Veel warmte kan ontsnappen via je hoofd, oren en handen, dus is het belangrijk om een muts, oorbeschermers en handschoenen te dragen om deze gebieden te beschermen.
  • Blijf gehydrateerd: Het is gemakkelijk om uitgedroogd te raken bij koud weer, dus zorg ervoor dat je voldoende drinkt voor, tijdens en na het hardlopen.
  • Doe het rustig aan: Koud weer kan je spieren stijf en broos maken, dus is het belangrijk om langzaam te beginnen en je tempo geleidelijk te verhogen. Het is ook een goed idee om regelmatig pauzes te nemen en op te warmen. Zo voorkom je dat je het te koud krijgt.
  • Let op je lichaam: Als je je koud, moe of ongemakkelijk begint te voelen, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en zo nodig te stoppen met hardlopen. Het is beter het zekere voor het onzekere te nemen!

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Waarom gaan mensen nog op hotel?