Al bijna 200 kinderen rijden rond op een huurfiets: “We willen ieder kind de kans geven op een kwalitatieve, passende fiets”

Kinderen groeien te snel uit hun fiets, hierdoor moeten ouders voortdurend honderden euro’s betalen aan een kwalitatieve, passende fiets. Een jaar geleden ontstaan en nu al een groot succes. Het meegroeiabonnement ‘De Groeispurters’, biedt een oplossing. 

Het groeispurters huurabonnement is een formule die werd ontworpen voor ouders die op zoek zijn naar de perfecte fiets voor hun kind. Het initiatief slaat meteen aan, tweehonderd ouders betalen ondertussen maandelijks zo’n 10 euro per maand voor een kwalitatieve kinderfiets. Wanneer het kind te groot wordt voor de fiets, kan het die inwisselen in de winkel in Hoboken voor een groter formaat. Een slimme én duurzame optie dus.  

Van waar komt het concept “De Groeispurters”? 

“Een jaar geleden startten we met De Groeispurters vanuit de fietsenwinkenwinkel XTR-shop in Hoboken. Het is een grote drempel voor ouders om te investeren in een degelijke kinderfiets, aangezien ze weten dat hun kind al snel te groot wordten nood heeft aan een nieuwe, grotere fiets.”  

Jullie willen met dit concept graag inzetten op duurzaamheid, hoe doen jullie dit juist? 

“We willen ervoor zorgen dat elke fiets zijn maximumcapaciteit bereikt. We hebben een professioneel atelier, dat de fietsen na elk gebruik herstelt, zo blijven de fietsen nieuw aanvoelen voor elke eigenaar. Wanneer de wisselfietsen hun maximum levensduur hebben bereikt, verkopen we ze door aan een goed prijsje of we doneren ze aan scholen. Daar krijgen ze dan een 6de leven.

Om te voorkomen dat mensen een fiets voor 2 dagen huren, kan je het abonnement pas stopzetten na 6 maanden. Hiermee willen we ook voorkomen dat het initiatief gebruikt wordt als noodoplossing. Ook kan je in de winkel kiezen tussen een gloednieuwe fiets of een pre-loved fiets, eentje die al is gebruikt dus. De pre-loved fietsen zijn goedkoper en volledig inorde gemaakt.” 

Waarom zijn de huurfietsen zo populair onder ouders en hun kinderen? 

“De fietsen zijn vooral populair bij kinderen uit de jongste leeftijdscategorie, dat zijn kinderen van 3 tot 6 jaar, die nogmoeten leren fietsen. Het kan frustrerend zijn voor de  ouders als ze al meteen een dure fiets van zo’n 300 euro moeten kopen voor hun kind dat net kan fietsen.  

Wat ouders dan vaak doen is, een fiets kopen ‘op de groei’, met andere woorden, een te grote fiets. Met het huurabonnement hoeven ouders daar niet wakker van te liggen, ze zijn in staat om na een paar maanden de fiets al in te wisselen.” 

Wat gebeurt er als de huurfiets gestolen wordt of beschadigd geraakt? 

“Als de fiets beschadigd is, kunnen we hem herstellen in ons atelier in Hoboken. Als de fiets gestolen wordt, vragen we om een bijdrage, daar trekken we dan de reeds betaalde maandelijkse prijs af. Een van onze doelen voor 2023 is het opstellen van een verzekering, dat is natuurlijk moeilijk aangezien de fiets constant wisselt van eigenaar. Maar er is zeker een grote vraag naar.” 

Wat onderscheidt ‘De Groeispurters’ van andere initiatieven zoals de fietsbib? 

“De fietsen die je kan vinden bij de fietsbib zijn gedoneerde fietsen, ze hebben vaak al een paar levens achter de rug. Bij ons ligt de kwaliteit helemaal anders. Het is hetzelfde duurzame concept, maar in een kwalitatievere vorm.” 

https://degroeispurters.be

Auteur: Marie Duvivier

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Hij zou zomaar eens kunnen afvlakken