“Criminelen zijn niet veranderd, ze hebben gewoon een nieuw speelveld”

De cryptowereld kan je bijna niet meer ontwijken, je ziet het overal. Ook influencers springen vol op de trein, en dat loopt niet altijd goed af want Logan Paul is deze week voor de tweede week tegen de lamp gelopen, met zijn NFT (non fungible token) Cryptozoo. Gwen Busseniers, crypto-experte, laat weten hoe je voorkomt dat je opgelicht wordt.  

Wat doet zo’n oplichting met het beeld over crypto?  

“Ik volg het belangrijke nieuws over crypto, en Logan Paul springt er niet uit in mijn nieuwsradar. Bij ons is het grote nieuws als bijvoorbeeld Sam Bankman Friedman een cryptobeurs laat failliet gaan wegens slecht beleggen. Ik wil Logan Paul niet minimaliseren, maar in het grote plaatje stelt hij niet veel voor. Je kan het vergelijken met een phishingmail die je aankrijgt van iemand die beweert ING te zijn. Dan gaat je beeld over ING ook niet verslechteren. De grote evenementen geven een klap aan de industrie. Maar het probleem ligt niet aan de industrie, het ligt aan de mensen. Crypto is niet slecht, het is het slecht beheer van mensen die cryptoplatformen maken die het een slecht beeld geven. Daarom hoop ik dat Logan Paul op het matje wordt geroepen.”

Hoe voorkom je dat je opgelicht wordt?  

“Weten wat je doet is heel belangrijk. De grootste fout die mensen begaan, is dat ze hun huiswerk niet doen. Je moet goed je research doen over het project waarin je wilt investeren. Eens je dat gedaan hebt kan je zelf afwegen of je wilt investeren met geld dat je kan missen.”

Zijn er kenmerken van een oplichting?  

Als het te mooi is om waar te zijn, blijf je ervan af. Je gaat niet in op advertenties die aanzetten tot investeren. Youtube telt bij mij ook als advertentie. Logan Paul is een Youtuber die aanzet tot investeren.”

Het is niet de eerste oplichting, gaat het verminderen in de toekomst? 

“Als de reguleringen gaan verstrengen, en als de mensen beter voorgelicht gaan worden, dan misschien wel. Ik heb een cryptoschool, en het merendeel van mijn werk is mensen voorlichten over oplichters. Mensen denken snel dat er veel geld valt te rapen in de cryptowereld. Ze zien een advertentie op Facebook en ze vallen in de handen van een oplichter. Criminelen zijn niet veranderd. Ze hebben nog steeds dezelfde werk- en denkwijzen, het verschil is dat ze nu een ander platform hebben om aan de slag te gaan, ze hebben een nieuw speelveld.”  

Hoe zit het met de wetgeving hier in België? 

“Er is wetgeving, Belgische en Europese. In België is er een wetgeving rond oplichting. Het is strafbaar, of je het nu met crypto doet of iets anders. Om even een beeld te schetsen, onlangs had ik een vrouw die voor honderdduizend euro was opgelicht, zo heb ik er één à twee per week. Mijn taak is om ze te helpen met aangifte te doen. Maar die zaken worden bijna allemaal geseponeerd, omdat er niet genoeg mankracht is om al die zaken op te volgen, en daarom is er geen bestraffing van die criminelen. De Europese wetgeving richt zich vooral op de cryptobeurzen. Wereldwijd zijn ze aan het werken rond een wetgeving, maar ze zijn niet snel genoeg. Een pump and dump scheme, waar een cryptomunt exponentieel stijgt in waarde omdat ze extra hard wordt gepromoot, en een kleine groep gaat lopen met het geld, is nog niet illegaal in de cryptowereld. Crypto valt nog onder de groep grondstoffen, terwijl de wetgeving focust op aandelen. Er zijn gaten in de wetgeving, maar de mensen zijn ook niet genoeg geletterd.”

Hoe zorgen we ervoor dat de gemiddelde mens meer geletterd wordt? 

“Ik doe persoonlijk wat ik kan. Ik heb een boek geschreven van 300 pagina’s waar 22 gewijd zijn aan oplichterij, ik heb een lijst met oplichters op mijn site staan, ik werk samen met de politie en FSMA , de Belgische beurswaakhond. Ik vind wel dat de overheid in het algemeen serieus te kort schiet in de Belgische bevolking te voorlichten over digitale oplichterij.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Scrabble, corona
To-do lijst voor tijdens de ‘lockdown light’