Drie nieuwe Belgische scheidsrechters krijgen FIFA-badge: ”Eens je de uitdaging wil aangaan is het niet zo moeilijk om scheidsrechter te worden”

Donderdag 22 december heeft FIFA zijn lijsten bekendgemaakt met de Internationale match officials voor 2023. De FIFA-badge is een erkenning voor scheidsrechters die aan hoge professionele standaarden voldoen en die in staat zijn om op Internationaal niveau te fluiten. Deze badge is zeer gewild onder scheidsrechters, omdat het een teken is van hun vaardigheden en toewijding aan het spel. Met deze FIFA-badge kan de scheidsrechter door UEFA worden aangeduid om wedstrijden te fluiten in het buitenland, en op die manier de Belgische voetbalbond vertegenwoordigen.

Ieder jaar nomineert de Belgische voetbalbond vrouwelijke en mannelijke scheidsrechters die in aanmerking kunnen komen voor de FIFA-badge. Deze moeten dan door de Wereldvoetbalbond FIFA aanvaard worden.  

De drie nieuwe scheidsrechters zijn Lothar D’Hondt, Jasper Vergoote en Jana Van Laere. Zij zullen vanaf 2023 op internationaal niveau kunnen fluiten. De FIFA-badge is niet voor elke scheidsrechter weggelegd. “Je arbitrage moet goed zijn, je wedstrijden worden nauwgezet opgevolgd.” zegt Jana Van Laere.  

Stage 

De badge is niet het enige wat je nodig hebt om de internationale wedstrijden te fluiten. In januari moeten de scheidsrechters een stage volgen. Hier worden zij onderworpen aan verschillende theoretische en fysieke testen. “Als we daarvoor slagen, voldoen we aan de FIFA en UEFA normen en kan je je eerste internationale wedstrijden toegewezen krijgen.” vertelt Van Laere.  

Internationale ervaring 

Caroline Lanssens heeft voor het tweede jaar op rij de badge gekregen. Ze vertelt dat de badge een positieve invloed heeft gehad op haar carrière. “Iedere keer dat je in het buitenland bent is dat een aparte ervaring. Het is een andere manier van omgaan met spelers, je ziet andere scheidsrechters met een stijl die je nog nooit hebt gezien. Je pikt er veel van op.” 

Geen Belgen in Qatar 

Tijdens het WK in Qatar was er geen enkele Belgische scheidsrechter te zien. Dit komt door de verschillende categorieën waar scheidsrechters zitten legt, Lanssens uit. “Er zijn drie groepen in UEFA: groep twee, groep één en de elitegroep. Om op zo’n groot toernooi zoals het WK te mogen fluiten moet je in de elitegroep zitten. Momenteel zit er geen enkele Belgische scheidsrechter in die groep. Het is niet zo eenvoudig om een topscheidsrechter te maken. De laatste die we hadden was, Frank de Bleeckere. Nu is er een nieuwe groep scheidsrechters zich op aan het werken zijn naar de top. Dat gebeurt niet in één dag.” 

Scheidsrechters te kort  

Momenteel heeft België een tekort aan scheidsrechters meldt Lanssens: “Alle nieuwe scheidsrechters zijn welkom. Er zijn cursussen waar je op één dag scheids kan worden. Je kunt ook online een cursus volgen en daarna een examen afleggen. Eens je de uitdaging wil aangaan is het niet zo moeilijk om scheidsrechter te worden.” 

Advies voor nieuwe scheidsrechters 

“Laat je vooral niet afschrikken door de media.” vertelt Van Laere. “Soms scheppen ze een slecht beeld over arbitrage, maar het is een fantastische hobby met een leuke onderlinge gemeenschap.”   

Caroline Lanssens vertelt ook dat de laatste jaren “Belgian female referees” ontstaan is. Enkele damesscheidsrechters die zich engageren om nieuwe startende damesscheidsrechters te helpen met hun eerste stappen in de arbitrage wereld, en samen activiteiten organiseren om andere scheidsrechters te leren kennen. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Hoe staan studenten tegenover de afschaffing van de skireizen?