E-sport specialist Alexander Dumon:“het hoogtepunt van e-sports is nog lang niet bereikt”

Het laatste grote e-sports toernooi, Blast Premiere World Final, is beëindigd, en het winnende team pakte 500.000 euro mee naar huis. De e-sports wereld wordt meer mainstream met het jaar. Alexander Dumon, e-sports specialist en consultant vertelt wat het inhoudt om op hoog niveau te gamen.  

Hoe wordt er voorbereid op zo’n groot toernooi 

“Voor een toernooi vindt er meestal een bootcamp van 2 weken plaats, waar ze alle spelers naar één locatie sturen en daar samen laten oefenen.”

Hoe moet ik dat ‘oefenen’ zien?’ 

“Elke speler heeft een aparte trainingsroutine. Meestal beginnen ze individueel, dat kan zijn in een deathmatch (om ter meeste tegenstanders doden tegen computergestuurde spelers. Ook word je ‘utility’ getraind. In het spel heb je rookbommen, granaten, molotov-cocktails die ieder op een unieke manier gegooid kunnen worden en een ander effect kunnen geven. Zo kan je oefenen om de juiste soort granaat op de juiste plaats zen te krijgen. En achteraf worden er vaak vier games gespeeld. De winnaar van een game is degene die als eerste 16 rondes wint. Om de 15 rondes wordt alles gereset, en wordt er van kampen gewisseld.”  

Zo’n training en toernooi duurt wel even, hoe zit het met de gezondheid van de spelers? 

“Er is een vooroordeel rond spelers dat ze allemaal dik zijn en achter hun scherm zitten met burgers, maar als je gaat kijken naar de spelers zijn de meesten fitter dan de gemiddelde mens op straat. Spelers op hoog niveau krijgen coaching, zowel mentaal, fysiek en game-gerelateerd. Er zijn genoeg manieren voor de spelers om zich bezig te houden. Qua blessures zijn er soms polsklachten, maar die komen op hoog niveau niet zo vaak voor omdat er genoeg begeleiding is. Oogklachten zijn er ook niet snel, er zijn geen bekende e-sport gezichten die oogklachten hebben door het gamen.”

De prijzenpot van ‘Blast Premiere World Final’ was één miljoen dollar. Van waar komt al dat geld? 

“Vorig jaar had Blast Premiere een grote smak geld gekregen van een sjeik, en de e-sportgemeenschap is daarachter gekomen. Daar kwam veel kritiek op want dat geld kwam vanuit Saudi-Arabië, waar de mensenrechten niet worden gerespecteerd en de LGBTQ+ totaal niet aanvaard wordt. Na die feedback heeft Blast Premiere ook besloten het geld niet aan te nemen. Vaak zit de eigenaar van het spel, Valve, er zelf achter. Daarnaast zijn het ook adverteerders en sponsoring van bedrijven.”

De winnaar van de ‘Blast Premiere World Final’ krijgt een half miljoen dollar, maar het team bestaat uit vijf spelers. Hoe gebeurt de verdeling van het geld?  

“Dat hangt af van team tot team. Bijna elke speler op dat niveau heeft een eigen agent. Dan hangt het af van hoe het contract er uitziet van die speler. Meestal wordt het gelijk verdeeld onder de spelers, maar dan hangt het ervan af of de speler een procent moet afstaan aan de agent, hoeveel die moet afstaan aan het team enzovoort.” 

Denkt u dat e-sports nog een hoogtepunt moet bereiken? 

“Dat hangt af van de game waarover we spreken. Als we kijken naar Mr Beast, hij heeft net een fortnite toernooi heeft bekendgemaakt met een hoofdprijs van één miljoen dollar, waar iedereen aan mee mag doen. Zo kan je zien dat er zeker nog een hoogtepunt zit aan te komen. Er is nog wat werk, maar er wordt steeds meer ingezet op e-sports.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“Ik heb tijdens mijn stage meer over mijn eigen gemeente geleerd dan in de twee decennia voordien”