Iemand kleurt een stembolletje rood

Politiek landschap versnippert verder: “Nieuwe partijen kunnen kiezers overtuigen”

Er is steeds meer versnippering binnen het politieke landschap. Voormalig Open VLD-lid Els Ampe start haar nieuwe partij ‘Voor U’ en ook Hendrik Bogaert scheurt zich af van de CD&V met zijn rechtse partij ‘Redelijk Rechts’. Volgens Karel Lattrez, politiek journalist bij VTM nieuws, zijn nieuwe partijen toch belangrijk.

De laatste jaren is er zeer weinig veranderd. We kennen vooral partijen die we al heel lang kennen en die ook al een lange tijd dezelfde boodschap vertellen of dezelfde standpunten aannemen. Hierdoor zijn er altijd mensen die zich niet kunnen vinden bij één bepaalde partij en bijvoorbeeld blanco stemmen. Nieuwe partijen kunnen die kiezers wel overtuigen om een duidelijk geëngageerde stem te geven.

Els Ampe wil met de verkiezingen in 2024 met haar nieuwe partij ‘Voor U’ zeven procent halen, verdeeld over de verschillende parlementen. Is dat een realistisch percentage?

Dat wil zeggen dat ze in elke kieskring 1 zetel moet binnenhalen. Ten opzichte van de gevestigde partijen is dat niet evident. Het is essentieel voor een goede partij om bekende lijstrekkers te hebben. Els Ampe heeft al bekendgemaakt dat ex-journalist Peter Verlinden in haar partij zit, maar zelf is ze niet echt heel bekend. Binnen Open Vld en het parlement kreeg ze alleszins weinig aandacht. Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat Ampe haar doelstelling kan halen.

Hoe hard zal de komst van deze nieuwe partij aanslaan bij de partij Open Vld?

Het is niet geheel onverwacht dat Els Ampe met een eigen partij begint. Al maanden wisten ze dat Els Ampe binnen de partij een aflopend verhaal was en dat ze misschien een eigen initiatief zou opstarten. Maar ik denk niet dat dat voor Open Vld de grote bedreiging is. Zij verliezen vooral kiezers aan de grote partijen.

Welk effect gaat deze politieke versnippering hebben op het vormen van een federale regering?

Met een groot aantal partijen is het complexer om een homogene regering te vormen, aangezien er meer ideologische verschillen zullen zijn. Het wordt ingewikkelder om een duidelijk en efficiënt bestuur te creëren. Daarnaast is het moeilijker om snelle beslissingen te nemen, vooral in vergelijking met een situatie waarin er slechts twee partijen zijn. In een regering met zeven partijen zullen de verschillende partijen moeten strijden om hun eigen standpunten naar voren te brengen, wat het proces van besluitvorming verder kan vertragen. We zullen zien of we het record aantal dagen zonder regering zullen overtreffen.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
De WK-selectie van de Rode Duivels is bekend