Eindejaarsdip in bloedvoorraad

Het rode kruis slaat alarm: er is een groot tekort aan bloed van negatieve bloedgroepen

Er dreigt een kritisch tekort, vooral voor O negatief bloed. Steeds minder mensen doneren bloed tijdens de kerstperiode en de feestdagen, er zouden zo’n 20 procent minder donaties gebeuren dan normaal. Ook Studenten komen minder opdagen door de blok die eraan komt. Daarom doet Het Rode Kruis een oproep naar donors: “Mensen die bloed kunnen geven zijn altijd welkom”, zegt Joachim Deman van Rode Kruis-Vlaanderen. Er is momenteel vooral een tekort aan negatieve bloedgroepen. “Door bloed te doneren kan je echt een leven redden”, zegt Joachim Deman.

Er is een groot tekort aan O negatief bloed. Deze bloedgroep is het belangrijkst aangezien het bloed van deze donoren voor alle patiënten gebruikt kan worden. “Er wordt vaak vergeten dat er ook tijdens de kerstperiode vrouwen moeten bevallen en er operaties moeten gebeuren. Als het tekort nog verergert, zitten we binnenkort met groot probleem”, zegt Joachim Deman.

Er zijn meerdere oorzaken voor het tekort aan donorbloed. Eerst en vooral, de kerstvakantie, die is gevuld met familiefeesten, nieuwjaarsrecepties en skivakanties. Bloed geven is op dit moment het laatste waar mensen aan denken. Rond deze tijd van het jaar zijn er ook enorm veel zieken, de griep zit weer onder de mensen en ook dat speelt een grote rol. Je mag geen bloed geven als je ziek bent. Buiten het tijdelijk tekort aan donoren tijdens de december, is er ook sprake van een structureel tekort, er zijn te weinig donoren die meerdere keren per jaar bloed gaan doneren.

Bij jongeren is de kerstvakantie geen populaire periode om bloed te doneren. Beluister hieronder het audiofragment.

Auteurs: Marie Duvivier & Lana Van Hoof

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Rijangst: geremd om in de auto te stappen