gebombardeerd gebouw in Oekraïne

2022, een jaar dat al snel veranderde voor vele

2022 was een jaar dat we niet snel zullen vergeten. Het was een jaar met veel ups en downs, mooie momenten, maar ook minder mooie momenten. Een daarvan vond plaats op 24 februari 2022.

2022 kan je op verschillende manieren herbekijken.
Aan het begin van het jaar hingen we nog even vast aan de coronapandemie. Werd er om betoogd, want we werden niet eerlijk behandeld.
Zo hebben we afscheid moeten nemen van de Queen na 70 jaar op de troon gezeten te hebben.
Zijn de energieprijzen beginnen te stijgen, dalen, opnieuw stijgen en opnieuw dalen met bovenop de toenemende armoede? 
Er werd bezuinigd op de culturele sector.
En waren er verschillende drama’s in kinderdagverblijven.
We hebben afscheid moeten nemen van mensen die belangrijk waren voor ons en onze cultuur, zoals Reinhilde Decleir, Arno Hintjes, Christine Mcvie en helaas vele anderen.
En de Europese maatregelen omwille van de klimaatcrisis?

“Trainingsoefeningen” die alles veranderde

Maar als we ons het jaar 2022 herinneren, valt één ding op. In feite begon het allemaal in 2021, Rusland stuurde troepen naar de grens met Oekraïne voor “trainingsoefeningen”. Natuurlijk liet Amerika het niet zomaar gaan en sloegen ze alarm. Al gauw werd het 24 februari 2022, het begin van de oorlog was daar.

Bij iedereen heeft dit wel iets geraakt. Ook bij Natasha Voloshenink, zij is sinds 2021 in België, maar die dag zal ze niet gauw vergeten. “Ik hoorde het nieuws toen in Nederland mijn zoon bezocht, ik was geschokt, je zou kunnen zeggen in paniek. Mijn familie was in Oekraïne en ik was hier, dus ik maakte me grote zorgen om hen. Ik huilde veel, ik kon niet eten, Ik kon niet slapen, ik wist dat hun leven in gevaar was.”

Het ging snel, Rusland zelf verlaat de Raad van Europa, de Oekraïense president Zelensky moedigde zijn volk aan. De Amerikaanse president Joe Biden arriveerde in Brussel en nam deel aan verschillende vergaderingen, waaronder aan de NAVO-top, de EU-top en de bijeenkomst van de G7-landen.

“Ik ben zelf teruggekeerd in 2022, heb mijn familie bezocht. Ik zag mijn vrienden en voormalige collega’s, het was fijn om ze nog eens terug te zien. Mijn familie wonen verspreid over Oekraïne, ik probeer ook zoveel mogelijk contact te houden met hen. Af en toe gebeurt het wel eens dat de internetverbinding wegvalt. Tijdens mijn bezoek aan Oekraïne merkte ik dat mensen niet meer zijn wat ze geweest zijn, er hing een zekere spanning in de lucht en de mensen lachte niet meer.

Poetin legt zich er tot de dag van vandaag nog steeds niet bij neer. “Momenteel stuurt Rusland van tijd tot tijd raketten, gelukkig weten onze soldaten dit van tevoren en proberen ze de meeste te vernietigen. Natuurlijk zijn mensen in paniek, maar ze doen hun best om zichzelf en het land te beschermen”, zegt Voloshenink.

“De oorlog heeft vele levens vernietigd en zal het blijven doen. Sommige delen van ons land werden verwoest. Zulke dingen zien en horen maakt me ongelukkig. Ik hoop dat de mensen snel opnieuw gelukkig zijn, er vrede komt en het normale leven kan terugkeren.”

Foto door Алесь Усцінаў : https://www.pexels.com/nl-nl/foto/stad-gebouw-stof-gebroken-11734710/

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Rode Kruis zoekt bloeddonoren: “Ik zie enkel voordelen dus why not?”