Een paniekerige winter

Als je het woord ‘winter’ hoort. Denk je dan aan sneeuw? Kerstmis? Een lange tafel vol eten terwijl er  cadeautjes onder de kerstboom liggen? Of eerder geruite pyjama’s en warme chocomelk bij de open haard?  Voor Yelena, AP-studente, klinkt de winter maar vermoeiend en grijs. Elk jaar heeft ze een winterdip.

‘Ik ben moe, ik heb in niks zin en ik kom weinig buiten. Als ik dan eens buiten kom, dan heb ik totaal geen energie meer’ zegt Yelena. Bij een winterdip lijkt je lichaam zich minder goed aan te passen aan het licht, of eerder de donkere dagen. Je biologische klok valt volledig uit zijn ritme waardoor je sneller moe bent en slechter slaapt. Iemand met een winterdip raakt in de war door de korte dagen en lange nachten. 

Een trigger voor paniek

Als je gevoelig bent voor depressies of plotse veranderingen dan kan een winterdip wel eens hard binnenkomen. ’Ik heb in de zomer ook last van paniekaanvallen. De winter is vooral een trigger. Ik krijg er meer en heftigere dan normaal.’ Door slaaptekort en oververmoeidheid is je geest gevoeliger dan anders. Tijdens de examenperiode in de winter kunnen studenten stressvoller zijn dan in de zomer. 

Voetje zwieren

‘Dat is nu iets heel raars hé. Maar als ik me écht niet goed voel, dan zet ik gewoon techno op. Er is iets met dat beatje waardoor ik terug voel dat ik leef’ verteld Yelena. Dat is één manier om het licht in je leven te houden. Tijdens de winter is het belangrijk om te blijven bewegen, dan maak je endorfine aan. Dat is het stofje in je hoofd dat je gelukkig maakt en dat hebben we ’s winters extra nodig. Dus swing op die techno beatjes!

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Zeg geen chemo muts tegen de Charlie muts