Stefan Blommaert, Ex- VRT correspondent: “Elk jaar wordt het Chinese Nieuwjaar hier in Antwerpen mooier en mooier”

Deze zondag viert de Chinese gemeenschap het Chinese Nieuwjaar. Dat is een speciale dag waaraan allerlei tradities verbonden zijn. Ex-correspondent bij VRT, Stefan Blommaert: “Voor de Chinese gemeenschap is dat het moment dat er een nieuw begin is.”

Voor de Chinese gemeenschap is het dan ook een belangrijke dag met veel symboliek. “Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat in de aanloop naar het nieuwe jaar het huis schoongemaakt wordt. Alles draait om het slechte van het voorbij jaar weg te vegen. Maar als je dit doet op de dag zelf dan kan je wel eens het goede dat zal komen wegdoen. En zo zijn er honderden symbolische zaken die verbonden zijn aan het Chinese Nieuwjaar.”

Wat ook centraal staat in de Chinese cultuur is de dierenriem. Elk jaar is verbonden aan een bepaald dier. Dit jaar is dat het konijn. Mensen die geboren zijn in het jaar 1987, 1999 en 2011 gaan volgens de astrologie een goed jaar tegemoet. Stefan Blommaert: “Een konijntje is lief, snel, elegant, … en daar zijn dus een heleboel positieve eigenschappen aan verbonden. Natuurlijk wil dit niet zeggen dat dit voor elke Chinees een positief jaar zal worden. Alles hangt af van je eigen symbool of dier op de Chinese dierenriem.”

Ook hier in Antwerpen zal er gefeest worden. Zo zal de organisatie Legends of Liondance verschillende activiteiten organiseren in de aanloop van dit nieuwe jaar. Stefan Blommaert vindt dat het elk jaar mooier en mooier wordt. “De Chinese gemeenschap hier probeert om zo dicht mogelijk aan te leunen bij de Chinese tradities. En dat lukt zeer goed. Zowel op artistiek vlak, met draken- en leeuwendansen, als op vlak van de tradities en gebruiken.”

Op zondag 22 januari wordt het Chinese Nieuwjaar gevierd in Chinatown, hier in Antwerpen waarbij je kan meevieren op het festival met een leeuwendansparade, workshops en demonstraties.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Parkbrug geopend op het Eilandje