Sekswerkers verdrongen naar de stadsrand

Al enkele maanden wordt er gesproken over een nieuw erotisch centrum in Amsterdam. In februari maakte de gemeente Amsterdam drie locaties bekend waar deze mogelijks kon komen. Hier waren zowel de bewoners als de sekswerkers van Amsterdam niet tevreden over.

Spanning op de Wallen

Burgemeester Halsema gaf in een interview aan dat sekswerk altijd deel zal zijn van Amsterdam, maar dat de toeristen onrust veroorzaken voor de bewoners van de Wallen. Daarom besliste de gemeenste Amsterdam plannen op te stellen om een erotisch centrum te bouwen buiten het centrum van Amsterdam. Deze zou over 100 werkplaatsen beschikken voor sekswerkers, niet alleen vrouwen, maar ook mannen, transpersonen en lgbtq+ werkers.

Verbod zonder bekeuring

Charlotte*, sekswerker en medewerkster van het Prostitutie Informatie Centrum (PIC), is het niet eens met deze beslissing. ‘Amsterdam heeft drie red-light districten. Als je als sekswerker niet wilt omgaan met toeristen, kies je voor een andere locatie dan de Wallen. Er is inderdaad overlast op de Wallen, maar deze komt niet van de sekswerkers. De problemen komen vooral van dronken mensen die door onze straten lopen. De stad legde een verbod op drinken op de Wallen, maar hierop geeft ze geen bekeuringen. Er verandert dus niets. ‘Verschillende sekswerkers gaven aan dat, indien het centrum er komt, ze naar België zouden verhuizen om hier hun werk voort te zetten.

Definitieve locatie

De drie voorkeurslocaties voor het erotisch centrum zijn de Groene Zoom en Europaboulevard bij het RAI in Zuid en het Docklandsplot op de NDSM-werf Oost in Noord. Begin maart deed het college een adviesaanvraag over deze voorkeurslocaties bij de Dagelijkse Besturen van de stadsdelen Zuid en Noord. Deze krijgen 14 weken om hun advies door te geven, zodat eind 2023 een definitieve beslissing gemaakt kan worden over de locatie.

*omwille van privacy redenen is Charlotte een schuilnaam

Auteur | Caro Storms

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Zwart-witbeeld van lege straat in Antwerpen
Sfeer in Antwerpse winkelbuurten zakt onder nul