Skyline Rotterdam met de Erasmusbrug

Drugscriminaliteit in haven Rotterdam ‘daalt’, maar wijdt uit naar Antwerpen

Er lijkt steeds minder drugssmokkel in de haven van Rotterdam plaats te vinden volgens de cijfers van de Nederlandse en Belgische douanes. Mogelijk geeft dit wel een schijnbeeld: wat niet door Rotterdam is heen gesmokkeld, heeft waarschijnlijk zijn weg naar de Schelde gevonden. 

Vorig jaar werd er in de haven van Antwerpen een recordaantal van maar liefst 110.000 kilo cocaïne in beslag genomen, terwijl er in Rotterdam ‘maar’ 46.000 kilo cocaïne en 6000 kilo aan andere drugs zoals XTC en heroïne werd aangetroffen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse en Belgische douanes. In totaal telden de havens bij elkaar een record van 160.000 kilo onderschepte cocaïne.  

Maatregelen 

In de haven van Rotterdam zijn er meer controles, is er meer toezicht en is de opsporing van drugs verhoogd. ‘Dat is natuurlijk een ontwikkeling waar we al een aantal jaren mee bezig zijn om de criminaliteit in de haven aan te pakken’, vertelt een woordvoerder van de gemeente. ‘We zijn hartstikke trots dat die maatregelen ook werken’. 

In de toekomst worden er nog meer maatregelen verwacht.  Zo berichtten verschillende Nederlandse media vorige week dat er een proefproject van start ging om havenarbeiders extensief te screenen. Ten slotte heeft burgemeester Aboutaleb een oproep gedaan aan scheepvaartbedrijven om zelf ook meer maatregelen toe te passen. Daarnaast wordt er in de toekomst op internationaal vlak met de haven van Antwerpen en Hamburg nog meer samengewerkt. 

Auteurs | Charlotte Verbeke, Daniel van Overveld, Jasmien Verberckmoes, Jip van Santen, Nisrine Ziadi 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Ballers Market
Linne Dierckx van pop-upwinkel Ballers Market: “De ideale gelegenheid om mijn passies voetbal en mode samen te brengen”