In de Chassékazerne te Breda is het project Botanisch Wonen in volle gang. De herbestemming van het monument werd uitbesteed aan projectontwikkelaar Synchroon. De voormalige kazerne huisde al het stadsarchief en nu komen daar nog een filmhuis, hotel en appartementencomplex bij. Verder zoekt Synchroon nog naar een ondernemer om er een restaurant uit te baten.
Restauratiearchitect Bastiaan van de Kraats hanteert duurzaamheid als één van zijn pijlers. “Een oud gebouw nieuw leven inblazen is per definitie al duurzaam. Je hoeft geen nieuwe gebouwen neer te zetten en je geeft ook het monument een toekomst. Het enkel glas in de kazerne werd vervangen door dubbel glas. Er is meer isolatie ingebouwd en op het dak liggen nu 200 zonnepanelen die niet zichtbaar zijn vanop de straat.”
Liever een Nassau-museum
De Chassékazerne leent zijn naam van baron Hendrik Chassé, een Nederlandse generaal die roem verwierf tijdens de Belgische Revolutie. De kazerne zelf stamt af uit 1898 en is een beschermd monument. Het uitzicht van de neorenaissance-voorgevel moest naar het advies van erfgoedspecialisten bewaard blijven, maar de achtergevel mocht verbouwd worden tot botanische ontmoetingsruimte.
“Die kas is mooi uitgewerkt”, zegt Cornelis van Gils, lid van de lokale erfgoedvereniging Engelbrecht van Nassau. “Liefst zou ik hier een Nassau-museum zien, maar deze invulling is beter dan de leegstand van de afgelopen jaren.” Het concept zal misschien ook in België zijn intrede maken. Zo werd in het ontwerp van de Boerentoren eveneens ruimte voor horeca en een botanische kas voorzien.