“Lees vooral waar je je goed bij voelt”

“De jeugd van tegenwoordig zit altijd op hun telefoon!” Een verwijt dat jongeren minstens éénmaal in hun leven te horen krijgen. Of minstens één keer per week. Maar onze rechthoekige encyclopedie zorgt er ook voor dat we minder digitaal leven: lezen maakt een comeback. 

BookTok, de boekenafdeling van TikTok, is een plaats waar gebruikers hun favoriete verhalen delen met de wijde wereld. Zo leerden  heel wat tieners en twintigers Engelstalige boeken kennen die meteen na publicatie over de toonbanken gingen. Ook Luddites, een bekende boekenhandel te Antwerpen, merkt dit fenomeen op. Elise Pairon, tewerkgesteld bij Luddites Books & Wine, merkt het verschil op. 

“Vooral in de genres Romance en Fantasy is de interesse gegroeid. Vrijwel elke leeftijdscategorie komt bij ons over de vloer, waaronder dus ook jongeren. Naar mijn gevoel heeft TikTok dus wel een aanzet gegeven tot meer leesgedrag. We reviewen en verkopen boeken die door het platform bekend worden. Zo kunnen ook de lezers hun mening vormen. 

Focussen jullie bewust op Engelstalige boeken? 

“Eén van onze eigenaars, Richard, is een Amerikaan. Zijn droom was om een boekenwinkel te openen waar een ruime selectie aan Engelstalige boeken te vinden was. Voor expats, maar nu lijken ook Nederlandstaligen meer en meer in het Engels te lezen. Daarom bestaat 75 procent van ons aanbod uit Engelstalige boeken. Het overige percentage bestaat uit poëzie en Nederlandstalige boeken.” 

Hoe proberen jullie de klanten aan te zetten om meer te lezen? 

Author talks zijn evenementen die we organiseren. We nodigen een auteur uit wiens boek veel interesse heeft opgewekt. Zo kunnen geïnteresseerden komen luisteren en het boek nadien zelf lezen.” 

“Sociale media spelen een grote rol. Zo hebben we een boekenclub opgestart. Op deze manier kunnen lezers in gesprek gaan met elkaar en in contact komen met anderen die graag hetzelfde genre lezen. Zo ontstaan mooie vriendschappen.”

Wat zijn jullie Gouden Tips voor beginnende lezers? 

“Het belangrijkste is dat je vooral leest waar je je goed bij voelt en je hier ook niet voor schaamt. Als je iets ouder bent maar toch graag een Young Adult boek leest, dan is dat normaal. Beginnen met een Graphic Novel kan ook. Als doende leer je. Lees vooral wat je gelukkig maakt.”


Evelien De Bauw, Lenka De Koninck, Lenne Pottiez

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
6 tips om mentaal én fysiek gezond te blijven in quarantaine