Delhaize vlees

Iris Goemans:“Het is een misvatting dat andere voeding dan vlees je niet genoeg eiwitten geeft”

Het carnivorendieet is een nieuwe hype op TikTok en houdt in dat je uitsluitend voedsel consumeert dat ooit liep, zwom of vloog. Veel jongeren laten zich verleiden door de vermeende voordelen van dit dieet, waaronder de belofte van een aanzienlijke spiermassa en een overvloed aan eiwitten, wat vooral in de fitnesswereld aantrekkelijk klinkt. Toch brengt het dieet veel gezondheidsrisico’s met zich mee, vertelt Iris Goemans, een diëtiste van Antwerpen. 

Het carnivorendieet is een dieet dat zich uitsluitend richt op de consumptie van vlees en zeer rijk is aan eiwitten. Mensen die dit dieet volgen, eten voornamelijk rood vlees, gevogelte, vis, boter en eieren. In tegenstelling tot andere diëten is dit dieet niet afkomstig uit de wetenschap of uitgevonden door een kok, maar door een man op TikTok. De video’s op de Tiktok app beweren dat je er gezond van wordt en er spiermassa mee opbouwt. Hierdoor worden veel jongeren beïnvloed om grote hoeveelheden vlees te consumeren, maar het is zeer omstreden en roept vragen op over de langetermijngezondheidseffecten.

“Ik ben over het algemeen geen voorstander van restrictieve diëten, of ze nu rijk zijn aan vetten of arm aan koolhydraten. Complete voedingsgroepen schrappen uit een voedingspatroon lijkt mij geen goed idee. Wanneer je de focus legt op bepaalde voedingsmiddelen, loop je het risico belangrijke voedingsstoffen mis te lopen. Groenten en fruit bevatten bijvoorbeeld veel nutriënten, vitaminen en mineralen die je niet in dezelfde mate in vlees vindt. “

Iris Goemans: “Er zijn genoeg bodybuilders die vegetarisch of vegan zijn”

Waarom kan een dieet dat voornamelijk bestaat uit vlees gevaarlijk zijn voor de gezondheid, met name op de lange termijn?

Wanneer je je voornamelijk richt op een dieet met veel eiwitten of uitsluitend vlees, kan dit leiden tot overbelasting van de nieren. Bovendien zijn er tal van onderzoeken die een verhoogd risico op darmkanker aantonen bij overmatige consumptie van rood vlees, zoals dit dieet promoot. Daarnaast bevat vlees vaak verzadigde vetten, die het cholesterolgehalte verhogen en de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Om dit allemaal te voorkomen is het belangrijk om te weten dat er wel degelijk plantaardige voedingsmiddelen zijjn die complete eiwitten bevatten. Je kunt prima voldoende eiwitten uit plantaardige voeding halen. Er zijn genoeg bodybuilders die vegetarisch of vegan zijn.

Welke voedingsmiddelen en voedingsgroepen zouden mensen moeten opnemen in hun dieet om een gebalanceerde en gezonde voeding te behouden?

Probeer simpelweg de voedingsdriehoek te volgen. Zorg ervoor dat je een bron van koolhydraten hebt, bij voorkeur volkorenproducten, en eet voldoende groenten en fruit. Zorg voor een voldoende inname van eiwitten, bij voorkeur mager, afkomstig van vlees, vis, peulvruchten en gevogelte. De variatie in je voeding is zeer belangrijk.”

Zijn er specifieke dieetalternatieven die jongeren kunnen proberen als ze geneigd zijn om een dieet te volgen dat hoofdzakelijk uit vlees bestaat?

“Het is niet slecht om de focus op eiwitten te leggen, maar zorg ervoor dat je ook kleine hoeveelheden granen binnenkrijgt. Het is ook belangrijk op te merken dat het lichaam niet meer dan 40 gram eiwitten per keer kan verwerken. Deze limiet kan sneller bereikt worden dan je wellicht denkt, aangezien een kipfilet van 100 gram al maar liefst 30 gram eiwitten bevat. Onthoud dus goed dat het opnemen van extra eiwitten geen extra voordelen oplevert voor de spieropbouw.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
What to do met je kids tijdens de Coronacrisis?