Gilles Mbiye-Beya

“Oostenrijk heeft genoeg kwaliteit om zich te kwalificeren voor het EK”

Onze Rode Duivels hervatten hun EK-kwalificatiecampagne met een tweeluik tegen Oostenrijk en Zweden. De wedstrijd tegen Oostenrijk staat als eerste op het programma. Voor Arthur Vermeeren en Mandela Keita is het de eerste keer bij de nationale ploeg. Koen Casteels en Arnaud Bodart lijken niet fit te zijn voor de wedstrijden. Het is afwachten wie er onder de lat verschijnt, Matz Sels of Thomas Kamiński. Die laatste speelt sinds deze zomer in de Premier League bij promovendus Luton. Genoeg nieuwigheden om over te praten met Gilles Mbiye-Beya. De 27-jarige podcastmaker/analist bekend van onder meer Koolcast en Barotelli is voor vele voetballiefhebbers al lang geen nobele onbekende meer.

Zijn er volgens jou verrassende namen opgenomen in de selectie?

Niet meteen. Zeker niet als je kijkt naar het aantal geblesseerden. De grootse verrassing was dat Keita de voorkeur kreeg op Vermeeren. Die laatste zou er nu toch bij zijn door het uitvallen van Trossard.

Youri Tielemans is compleet uit vorm bij zijn club Aston Villa. Is hij volgens jou terecht geselecteerd?

Bij de nationale ploeg is het wel vaker zo bij de gevestigde namen er altijd bij zijn, ongeacht hun vorm. Tielemans zit ondertussen aan meer dan 60 interlands, hij zal er altijd bij zijn. Hij heeft nog steeds een intrinsieke kwaliteit die deze groep iets kan bijbrengen. De kans is groot dat Tedesco hem de komende wedstrijd minuten zal geven zodat hij bij Aston Villa weer op niveau geraakt.

Wat mogen we van Oostenrijk verwachten? Zijn er bepaalde sleutelspelers waarvoor België moet opletten?

Jazeker, Arnautovic is een heel goeie speler. Die scoorde 2 keer tegen Zweden in de laatste wedstrijd. Gelukkig voor de Belgen is hij er deze keer niet bij wegens een blessure. Toch heeft Oostenrijk zeker op het middenveld veel kwaliteit rondlopen met jongens zoals; Seiwald, Laimer, en Schlager. Ook Baumgartner op de flank vind ik een heel sterke speler. Voorin zal Kalajdzic de blessure van Arnautovic moeten opvangen. Het is een ploeg met genoeg kwaliteit om zich te kwalificeren voor het EK. Ze hebben niet voor niets evenveel punten als de Belgen momenteel.

Arthur Vermeeren werd alsnog opgeroepen door Tedesco door het uitvallen van Trossard. Moet hij volgens jou in de basis starten?

Ik zou hem tegen Oostenrijk zelfs niet laten spelen. Het is een cruciale wedstrijd met oog op kwalificatie. Jongens als Onana en Mangala hebben al bewezen bij de Rode Duivels dat zij belangrijk kunnen zijn als starters. Mochten de Belgen morgen met 2-0 voorstaan kan je eventueel overwegen hem te laten invallen. Momenteel is het belangrijk om Vermeeren rustig te laten integreren in de ploeg. Het is immers de eerste keer dat hij bij een andere ploeg dan Antwerp speelt.

Bodart en Casteels moeten geblesseerd afhaken. Wie is de beste keuze op doel? Sels of Kaminski?

Ik denk dat Selz hoger in de pikorde staat bij Tedesco omdat hij vaker geselecteerd is geweest. Het zal afhangen wie op training het scherpste oogt. De positie van keeper is volgens mij de makkelijkste om te vervangen. Met de huidige kwaliteit in de ploeg moet je altijd winnen.

Hoe groot acht jij kans dat Courtois terugkeert bij de nationale ploeg?

Die kans is zeer klein denk ik. Zeker omdat Casteels in het verleden al mooie dingen heeft laten zien. Het zal afhangen van hoe fit hij zal zijn tegen het EK. Lukaku is een mooi voorbeeld dat liet zien dat je best geen geblesseerde speler meeneemt naar een toernooi. Als je naar een toernooi gaat, moet je klaar zijn. Daarnaast is er nog de heisa rond de kapiteinsrol bij de Rode Duivels. Als Courtois wil terugkeren bij de nationale ploeg zal hij beter in de groep moeten liggen dan nu. Castagne liet gisteren uitschijnen dat de groep hem nog niet heeft vergeven. Hij zal zich moeten verontschuldigen tegen de bondscoach en de spelersgroep. Als die verontschuldigingen geaccepteerd worden denk ik dat hij er opnieuw zal bij horen. Het blijft hoe dan ook de beste keeper ter wereld.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Oekraïense kerkdiensten in de Sint Michielskerk