persoon met boek in de handen

Jos Baeckens, voorzitter Boekhandels Vlaanderen: “Boektopia vindt voor de derde keer plaats in Kortrijk, of dat een goede zet is, daar spreek ik mij niet over uit.”

Boektopia in Kortrijk XPO, een groots literair evenement waar uitgevers en boekhandelaars samenwerken om literatuur te promoten overweegt een uitbreiding naar centrumsteden. De voorbereidingen zijn uitdagend door samenwerkingen met Nederlandse uitgevers en logistieke kosten. “Boekenpakketjes worden aarzelend samengesteld”, zegt Jos Baeckens, voorzitter van Boekhandels Vlaanderen.

Wat is Boektopia precies?

“Boektopia is een samenwerkingsverband van uitgevers en boekhandelaars. Dit wil zeggen dat uitgevers hun boeken tentoonstellen aan bezoekers gecombineerd met heel wat activiteiten. Er is zo’n 14.500 vierkante meter aan boeken en activiteiten in teken van literatuur. En er zullen heel wat activiteiten zijn die de uitgevers organiseren voor de bezoekers.”

Waarom is Boektopia opgericht?

“Boektopia is opgericht na het faillissement van Boek.be, de voormalige organisator van de Boekenbeurs in Antwerpen. Een aantal grote uitgevers zoals Standaard Uitgeverij en Pelckmans Uitgevers wouden de traditie van de boekenbeurs niet breken en besloten om samen een bedrijf op te richten onder de naam Boektopia BV, een vennootschap. Die als vervanger zou komen van de Boekenbeurs in Antwerpen.”

Waarom vindt Boektopia plaats in Kortrijk?

“Boektopia BV is meer dan twee jaar geleden al, om niet te breken met de traditie, een contract aangegaan met de stad Kortrijk en de provincie West-Vlaanderen om daar een aantal jaar te vestigen. Dit is nu het derde jaar dat boektopia plaatsvindt in Kortrijk. Of dat een goede zet is, daar spreek ik mij niet over uit.”

Zijn er plannen om Boektopia uit te breiden naar andere steden in de toekomst?

“Misschien. Er worden momenteel gesprekken gevoerd, waar boekhandelaars, uitgevers en aandeelhouders van Boektopia BV samenkomen. Daar kwam inderdaad de vraag om in de toekomst eens te kijken naar een andere stad om Boektopia te laten plaatsvinden, meer specifiek centrumsteden zoals onder andere Antwerpen, Gent of Mechelen. Misschien dat we volgend jaar of het jaar erop weggaan uit Kortrijk en terugkeren naar Antwerpen. Maar dat is momenteel nog niet geweten.”

Hoe is de samenwerking tussen organisatoren en uitgeverijen verlopen bij de voorbereiding van Boektopia?

We zijn momenteel nog volop bezig met de voorbereidingen. De meeste uitgeverijen en organisatoren doen echt wel hun best doen om een kwalitatief aanbod aan te reiken. Het was niet gemakkelijk, omdat we vaak samenwerken met Nederlandse uitgevers en daar is men wel wat voorzichtig op het niveau van risico’s nemen.”

Welke specifieke uitdagingen waren er dan?

“Boekenpakketjes worden een beetje aarzelend samengesteld. De Nederlandse uitgevers werken samen onder de structuur van het Centraal Boekhuis in Culemborg, daar is de voorraad van de meeste Nederlandse uitgeverijen. Om boeken te laten leveren voor Boektopia is het best prijzig. Elk boek moet voorzien zijn van een prijsetiket en vervolgens op het einde van de beurs weer verwijderd worden. Dat is een zeer hoge kost. En daardoor zijn verschillende uitgeverijen wel voorzichtig.”

Boektopia vindt plaats in Kortrijk XPO van zaterdag 28 oktober tot zondag 5 november. Het programma voor de komende dagen is te bekijken op de website van Boektopia.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Van lachen tot verdriet