Dierenleed in België: politie wordt steeds vaker ingeschakeld bij meldingen van verwaarlozing en mishandeling

Het aantal gevallen van dierenverwaarlozing is in vier jaar tijd met 35 procent gestegen rapporteert Vooruit-Kamerlid Kris. Opvallend is dat steeds meer mensen de lokale politie inschakelen om dergelijke misstanden te melden, met bijna 1.700 meldingen in Vlaanderen in 2022. 

Indien iemand tekens van verwaarlozing of mishandeling van dieren opmerkt, kan die de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn op de hoogte brengen of contact opnemen met de lokale politie. Dit gebeurt tegenwoordig vaker volgens Michaël Devoldere, adjunct-kabinetschef bij kabinet ben Weyts, minister voor dierenwelzijn. “We merken al een antal jaren dat het publiek steeds alerter is op dierenleed. Mensen herkennen dierenmishandeling of verwaarlozing sneller en melden het vaker bij de politie of de inspectiedienst voor dierenwelzijn, hoewel dit niet noodzakelijk betekent dat er meer dierenleed voorkomt.” 

Dit is een trend die we de afgelopen jaren hebben waargenomen en waar we zeer blij over zijn. Ook de cijfers geven dit aan, zo is er in 2020 exact 2638 keer contact opgenomen in België. 

De cijfers wijzen erop dat mensen bereid zijn om op te staan voor de rechten van dieren en actie te ondernemen. Devoldere vindt dat een positieve trend. Het toont aan toont aan dat in de samenleving dieren nog steeds te vaak het slachtoffer zijn van verwaarlozing en mishandeling, de samenleving niet langer bereid is dit te tolereren.  

Auteurs | Mila Stiers, Roos Rutgeerts

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Een politiewagen van Politie Antwerpen
Lokale politiezones zien toename groepsgeweld