In Bobbejaanland werd afgelopen week één van de jongeren van de Balense scoutsgroep Akabe aangeraden om thuis te blijven, omdat hij in een rolstoel zat. Worden in andere parken in België andersvaliden ook zo de deur gewezen? Geertrui Quaghebeur, woordvoerster van het Boudewijn Seapark, vertelt over hun maatregelen hieromtrent.
In welke mate houden jullie rekening met mindervalide bezoekers?
De paden doorheen ons park zijn ‘effen’, er zijn geen treden doorheen het park. Dit zorgt ervoor dat mindervaliden met een rolstoel of personen met een fysieke beperking overal een vlotte doorgang hebben. Ook zijn er enkele parkingplaatsen voorbehouden voor mensen met een andersvalidenkaart vlak voor de ingang van het park. In het dolfinarium is een lift voorzien voor andersvaliden en rolstoelgebruikers zodat ze omhoog kunnen tot de tribune. Zo kunnen ze ook vanop hoogte naar de voorstelling kijken.
Zijn er begeleiders beschikbaar ter ondersteuning voor mindervaliden?
Wijzelf hebben geen aparte begeleiders in het park. Elke bezoeker, valide of andersvalide kan op eigen houtje het park bezoeken. Uiteraard moet de persoon in kwestie zelf weten wat hij/zij wel en niet kan. We maken wel gebruik van EDC kaart, ‘European Disability Card’. Mensen met deze kaart krijgen korting aan de kassa.
Hoe maken jullie attractiebezoeken gemakkelijker voor mindervalidebezoekers?
Elke attractie is voorzien van een bord met veiligheidsvoorschriften. In deze voorschriften worden er een aantal zaken vermeld waar de personen rekening mee moeten houden. Andersvaliden moeten vaak rekeninghouden met de lengtegrens. Dit kan cruciaal zijn voor bepaalde attracties. Ook staan er op de veiligheidsvoorschriften of de andersvalide met of zonder begeleider de attractie mag betreden. Meer voorschriften zijn onder andere of het afgeraden wordt voor bepaalde mensen, zwangerschap, hartfalen, etc.…