Innoptus Solar Team in extase na het behalen van de wereldtitel

Ingenieursstudenten KU Leuven winnen WK voor zonnewagens: “Favorietenrol waargemaakt”

Het Innoptus Solar Team heeft het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië gewonnen. Binnen het team heerst een immense feeststemming nadat het de titel voor de tweede maal op rij kon veroveren. “Na onze prestaties van de afgelopen jaren werd er vooral naar ons gekeken”, getuigt Emma Stalmans vanuit Australië.

Het Innoptus Solar Team, het team van ingenieursstudenten van de KU Leuven, heeft donderdagvoormiddag plaatselijke tijd de World Solar Challenge gewonnen. Dat is het tweejaarlijkse wereldkampioenschap voor zonnewagens, auto’s die rijden op zonne-energie. De Nederlandse teams uit Twente en Delft strandden respectievelijk op de tweede en derde plek. Dit jaar ging de wedstrijd van start in Darwin, in het noorden van Australië. Na de kwalificatiewedstrijd van afgelopen zaterdag in Aken vertrok het Belgische team vanop de tweede plaats.

Het team van twintig ingenieursstudenten uit Leuven zag zijn wagen ‘Infinite’ een vlekkeloos parcours van 3.021 kilometer afleggen. “We kunnen dit jaar spreken van een vrijwel foutloze editie”, zegt Emma Stalmans, PR van het Innoptus Solar Team, aan de telefoon vanuit Australië. “Sommige dingen kan je op voorhand niet volledig beheersen, zoals weersomstandigheden of de staat waarin de chauffeur verkeert. Onze voorbereiding heeft zijn vruchten afgeworpen. Die was heel intens.”

België toonaangevend?

Met deze overwinning volgt het Innoptus Solar Team zichzelf op als wereldkampioen. In 2019 mochten ze zich al eens beste van de wereld noemen. Daarnaast wonnen ze ook Europese titels in 2020 en 2021 en het Europees record ‘meeste kilometers rijden op 12 uur tijd met een zonnewagen’. “Door onze prestaties van de afgelopen jaren werd vanuit de andere kampen naar ons gekeken. Dankzij een hoop aan ervaring slagen we erin op de juiste manier om te gaan met die druk”, aldus Stalmans.

Komende zondag kan het Belgische team eventueel nog de prijs voor de beste innovatie aan de zonnewagens aan zijn palmares toevoegen. De Leuvense studenten zien zichzelf als een kanshebber, maar zijn er naar eigen zeggen niet mee bezig. “Tijdens deze editie hebben we geracet met een roterende vin, die voor meer stabiliteit zorgt bij wind. Dat is een nieuwigheid binnen de discipline. Die prijs zou een leuke beloning zijn, maar eigenlijk is het allermooiste al binnen.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Sociale media en de dood van het debat