Jonge vrouw kijkt met lens naar de hemel

Speciale maansverduistering zichtbaar tijdens Sterrenkijkdagen

Tijdens de nacht van 28 oktober is er een speciale maansverduistering te zien. Die kan je beter bekijken tijdens de Sterrenkijkdagen, op vrijdag 27 en 28 oktober. Sterrenwachten en amateur-astronomen zetten die dagen op de verschillende waarnemingsplaatsen hun telescopen buiten, waardoor je die avond de maan en de sterren van dichtbij kan bewonderen. En de editie in 2023 belooft dus een speciale editie te worden. Marc Van den Broeck van Volkssterrenwacht Urania in Hove kijkt er alvast naar uit.

“Er staan drie objecten op de agenda om te bekijken: dat is de maan, de planeet Saturnus en de planeet Jupiter. Zaterdagavond 28 oktober is er ook nog iets speciaal, want het is volle maan, maar er is ook en gedeeltelijke maansverduistering. Dan zie je aan de maan een zwarte vlek, de schaduw van de aarde die op de maan terechtkomt.”

Bij Urania willen ze vooral mensen informeren, en ze de ruimte zelf laten beleven: “Het belangrijkste voor ons is dat we mensen kunnen boeien, en ze de mogelijkheid geven om zelf door de sterrenkijker te kunnen zien.”

Urania organiseert de Sterrenkijkdagen samen met verschillende groepen, zoals de Vereniging voor Sterrenkunde, maar ook de UGent en andere. Op de website van www.sterrenkijkdagen.be kan je een kijkpost in jouw buurt zoeken.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Mark Van Bommel op de persconferentie STVV-Antwerp
Antwerp-trainer Mark Van Bommel: “onze spelers weten hoe ze Koita moeten aanpakken”