Leerkrachten protesteren tegen onderwijsrapport

Duizenden leerkrachten kwamen deze ochtend op straat om te betogen tegen wat ze ‘de voorgestelde afslanking’ van het statuut noemen, zoals de Commissie van Wijzen het beschrijft. Het vakbondsfront (ACOD Onderwijs, COC en VSOA Onderwijs) meent dat er in het rapport geen oplossingen staan voor de huidige problemen in het onderwijs. 

Ze noemen de voorgestelde maatregelen “fantasieën, ondoordachte maatregelen en recepten uit het verleden.” en menen dat ze niet zullen helpen het onderwijs aantrekkelijker en kwalitatiever te maken. Volgens hun bieden de maatregelen geen oplossing voor de bestaande problematiek en dreigen zelfs de situatie te verergeren. “Ondertussen blijft het lerarentekort groeien, terwijl collega’s verdrinken in administratie, klassen overnemen van afwezige collega’s en tegemoetkomen aan de zorgbehoeften van leerlingen.” luidt het. 

De leerkrachten vragen aan de politiek om de “echte problemen” in het onderwijs te begrijpen en aan te pakken. Tegelijk meent Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) dat de “tanker van de dalende onderwijskwaliteit gekeerd is.”

Een van de voorstellen in het rapport is een 38 urenweek. Op dit moment werken leraren met ‘een opdracht’ van een aantal lesuren. De vakbonden vrezen dat de 38 urenweek te zwaar zou zijn en dat de leerkrachten het niet zouden aankunnen. Ze eisen daarom een limiet voor zowel het aantal lesuren als voor andere taken binnen de school. Daarnaast ergeren ze zich aan de bekwaamheidsbewijzen die het rapport voorstelt af te schaffen. De Commissie van Wijzen stelde voor om in de plaats een ander kwalificatieniveau te gebruiken om het lerarentekort aan te pakken. 

Ben Weyts ergert zich aan de staking tegen “beleidsaanbevelingen van een onafhankelijke commissie.” en meent dat ze zo dialoog en onderhandeling bemoeilijken. Dit is de eerste actiedag in een reeks van vijf. De meeste betogers in Antwerpen zijn leerkrachten maar ook CLB personeel en leersteuncentra doen mee. Heel wat scholen schaffen lessen af of gaan over op afstandsonderwijs vanwege het tekort aan personeel. Ook in Oostende, Leuven, Hasselt en Gent volgen nog acties de komende dagen. De exacte data zijn; Oostende op woensdag 8 mei op het Sint-Petrus-en-Paulusplein om 10 uur, Leuven op maandag 13 mei op het Martelarenplein om 10 uur, Hasselt op dinsdag 14 mei op het Molenpoortplein om 13 uur en Gent op woensdag 15 mei in het Citadelpark om 10 uur.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Na het laatste fluitsignaal