foto van Volvo auto

Volvo bouwt nieuw elektrisch model in Vlaanderen

Vanaf 2025 zal Volvo het nieuwe EX30-model in Gent bouwen. De keuze voor de productie in ons land is goed nieuws voor de ruim 7.000 werknemers in ons land. De Gentse fabriek versterkt hierdoor zijn plaats binnen moederbedrijf Volvo Cars.

Volvo’s nieuwe volledig elektrische wagen komt naar ons land. Tot nu toe produceerde Volvo deze wagen enkel in Zhangjiakou, China. Dit wordt het derde volledig elektrische model dat het Zweedse bedrijf in Europa produceert na de XC40 en C40. Fabrieksbaas van Volvo Gent, Stefan Fesser, is trots op dit nieuws. Hij zegt dat dit extra model de positie van de Gentse fabriek binnen Volvo Cars versterkt als onmisbaar onderdeel in Volvo’s wereldwijde productienetwerk.

Opdoffer na corona

Volgens Barbara Blomme, woordvoerster Volvo Gent, was de keuze voor Gent zeer goed nieuws. “Sinds de lancering van de EX30 in juni zagen we dat de bestellingen heel snel toenamen. Die bestellingen kwamen voornamelijk uit Europa. Daarom besliste het moederbedrijf om het model naast de Chinese fabriek ook in een Europese fabriek te produceren.”

Na enkele problemen door de coronacrisis kwam dit als geroepen voor de fabriek in Gent. Niet enkel op de werkvloer, maar ook door een gebrek aan chips. Die zijn essentieel voor het bouwen van elektrische auto’s. Dat was erg moeilijk voor Volvo aangezien het bedrijf tracht enkel zulke auto’s te produceren tegen 2030. Vorig jaar was al een derde van de geproduceerde wagens volledig elektrisch. Het Zweedse bedrijf zegt dat de klant meer moderne en duurzame wagens wil. Dat hoopt het te bereiken met deze EX30.

Duurzaamheid centraal

Niet enkel de wagens moeten duurzamer worden, maar ook de productie ervan. “We krijgen heel strenge doelstellingen over het duurzaam produceren van onze voertuigen. Met de XC40 en de C40 hebben we bewezen dat we die in Gent kunnen behalen. Om de productie van het nieuwe model duurzaam te laten verlopen, maakt het bedrijf nu allerlei afspraken, maar de productie zal alsmaar duurzamer worden.”

Een elektrische auto is in onderhoud en per afgelegde kilometer goedkoper dan een auto op fossiele brandstoffen, zeker voor mensen die zonnepanelen hebben. Volgens Volvo’s CEO Jim Rowan kiest de klant daarom sneller voor een elektrische wagen. Het is zijn ambitie om de EX30 op de markt te brengen aan een aantrekkelijke prijs. Die bedraagt 39.000 euro. Hierdoor wil hij de overgang naar elektrisch rijden voor meer mensen mogelijk maken.

Of dit de klant kan overtuigen over te stappen naar elektrische wagens blijft echter de vraag.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
student in circuit Antwerpen
Study360: studeren in de pareltjes van Antwerpen