Foto AI

Europa wil overkoepelende regels voor artificiële intelligentie 

Landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en China willen samenwerken om te garanderen dat het gebruik van artificiële intelligentie veilig blijft, maar concrete beslissingen zijn er nog niet genomen. Begin november kwamen er landen over heel de wereld samen in Groot-Brittannië voor de top van Bletchley Park. Het is voor het eerst dat landen samenkomen om de gevaren van artificiële intelligentie te bespreken.  “We moeten goed nadenken en niet, zoals dikwijls gebeurt, de technologie uit Amerika binnenhalen zonder dat wij er zelf de controle over hebben”, vertelt Luc Steels expert AI.   

Concrete afspraken rond artificiële intelligentie bestaan er dus nog niet. Maar die moeten er snel komen, vertelt Marta De Beyer, oud-student AI van KU Leuven. “Artificiële intelligentie heeft al een enorme impact op onze samenleving. Ik zie er veel goeds en moois in, maar het moet wel aan regels voldoen die er nu nog niet zijn.” 

Hoe wordt artificiële intelligentie gebruikt? 

Artificiële intelligentie is de mogelijkheid van een machine om mensachtige vaardigheden te vertonen zoals schrijven. Je staat er niet bij stil maar we gebruiken artificiële intelligentie al jaren, denk aan de handige chat-of help bots op websites. Maar nu wordt de toekomst van artificiële intelligentie pas duidelijk. Daar schuilt het gevaar volgens Marta De Beyer.  

AI heeft de mogelijkheid om misleidende beelden te maken. De landen die de verklaring van de top in Bletchley Park gisteren hebben ondertekend, zeggen dat ze onder meer op het gebied van biotechnologie, cybersecurity en desinformatie gevaren zien.  

“Artificiële intelligentie is een voordeel, maar het komt met een grote uitdaging” 

Volgens Marta De Beyer is artificiële intelligentie zeker een troef, maar er zijn wel uitdagingen aan verbonden. “Artificiële intelligentie biedt voordelen en vereenvoudigt ons leven. Enerzijds stijgt de productiviteit door processen te automatiseren die voorheen menselijke inspanning vereisten. Het kan patronen herkennen en antwoorden genereren op complexe vragen. Anderzijds is voorzichtigheid geboden. Artificiële intelligentie is niet feilloos. Het is cruciaal om kritisch om te gaan met de verkregen informatie. Wat is authentiek en wat niet? Artificiële intelligentie kan foto’s, stemmen en meer reproduceren, waardoor het moeilijk wordt onderscheid te maken tussen door mensen gemaakte content en gegenereerde content. 

Het gevaar schuilt in zowel ondermaats als overmatig gebruik. Het zou ideaal zijn als er een wetgeving komt die onderscheid mogelijk maakt tussen menselijke creaties en AI.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
De prijs van speelgoed stijgt met 5%