Presentatrice en actrice Nora Gharib: “Het is zo belangrijk dat wij een stem geven aan onze jongeren” 

Jongerenbeweging JEZ! lanceert een tweede grote actie in het voorjaar van 2024. Er is maar 1 doel, geld inzamelen voor 200 jongerenorganisaties. 15 jongerenambassadeurs schudden Vlaanderen wakker om dit doel te bereiken, zij doen dit samen met 4 bekende Vlamingen. Actrice en presentatrice Nora Gharib is samen met Tom De Cock, Aaron Blommaert en Jonas Lips JEZ!-ambassadeur.  

Waarom vind jij JEZ! belangrijk voor jongeren?   

Het mentaal welzijn van jongeren is superbelangrijk. Met JEZ! kunnen we geld inzamelen en organisaties steunen die actie ondernemen voor jongeren. Dit zijn organisaties zoals: jeugdhuizen, jeugdbewegingen en steungroepen. Dat soort dingen zijn voor jongeren heel erg belangrijk. Daarom vind ik het ook zo belangrijk dat wij een stem aan onze jongeren geven. Ik besef wat voor positieve impact het kan hebben als bekendheid om dit soort onderwerpen onder de maatschappij te brengen.   

Hoe komt het dat er zoveel jongeren zijn die kampen met problemen die moeilijk bespreekbaar zijn?   

Dat heeft echt met van alles te maken. Generatiekloven, thuissituaties en nog meer. De thuissituatie wordt vaak genoemd als oorzaak. Er zijn veel jongeren die zeggen dat hun thuissituatie oké is, maar pas als ze erover gaan nadenken beseffen ze dat ze het echt wel moeilijk hebben. Aan de andere kant is er de maatschappelijke druk. Sociale media en al de problemen in de wereld wegen heel zwaar door op jongeren. De cijfers zijn de afgelopen jaren alleen maar gestegen.  

Welk project springt er voor jou het meeste uit?  

Er zijn in totaal 200 projecten en allemaal zijn ze even belangrijk. Maar er is er eentje waar ik zelf toch heel graag bij wil langsgaan en dat is Lovely Therapy Horses. Het is een paardencentrum dat inzet op verschillende therapeutische activiteiten voor mensen met beperkingen. Dat is echt iets dat ik zelf zo interessant vind.   

Naast jullie zijn er zijn ook 15 jongerenambassadeurs, wie zijn zij?   

Je hebt 6 vaste ambassadeurs, zij hebben JEZ! bedacht. En je hebt 8 nieuwe jongeren die ambassadeur zijn geworden dit jaar. Het viel me op dat de 15 jongere ambassadeurs allemaal heel getalenteerd zijn. Ze zijn erg vlot voor de camera, wat normaal gezien niet zo gemakkelijk is. Ieder van hen draagt een verhaal met zich mee, daardoor besef je echt dat ze met JEZ! echt iets belangrijks willen betekenen.  

De eerste editie van JEZ! was een succes, ze leverde maar liefst 3.219.191 euro op. Welke projecten zijn er allemaal gerealiseerd met al dat geld?  

Heel erg veel. Ik ben bijvoorbeeld al langs geweest bij de jeugdwerking Habbekrats. Dat is een vereniging die zich inzet voor de rechten van het kind. Habbekrats heeft met het geld een heel buurthuis kunnen neerzetten. Ze hebben in hun gebouw nu klimmuren staan, het is daar echt een parcours geworden binnen.  

Hoe belangrijk is het dat mensen iets kunnen bijdragen aan JEZ!?   

Heel belangrijk, elke euro telt. Als iedereen denkt dat het niet de moeite is om één of twee euro te doneren, zouden we niet ver komen. Die ene euro kan al zoveel doen. Als iedereen bijdraagt zorgen we echt voor een groot verschil. We hebben met de 3.000.000 euro van vorig jaar al enorm veel kunnen doen, hopelijk kunnen we dit jaar nog veel meer betekenen.   

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
ToBeAntwerpKunstWalk
Kunstwandeling kleurt Theaterbuurt met kunstwerken