Verpleegster voor spiegel

Tom Van de Vreken, woordvoerder ZNA: “Géwoon doen, om in die leuke zorgwereld terecht te komen”  

Het zorgpersoneel staat enorm onder druk. Het aantal openstaande vacatures is veel groter dan het aantal sollicitaties. Hoe komt dat, wat zijn de effecten en hoe kan het opgelost worden? Het aantal beschikbare vacatures wegen op tegen de solicitaties. Tom Van de Vreken licht het toe:

Er is duidelijk een groot tekort aan verpleegkundigen, wat is volgens u de reden daarvoor? 

“Het is geen eenvoudige job. Je bent als zorgverlener met mensen in de weer, en daar hoort ook wat fysieke arbeid bij. Voor de rug is het bijvoorbeeld wel belastend en dat moeten we zeker niet onderschatten. Dat is een reden waarom mensen er vroeger uitstappen, of er zelfs helemaal niet aan beginnen.  

Een tweede reden is de loonsverhoging van de afgelopen jaren. Het is goed dat de lonen verhoogd zijn, maar daardoor kiezen zorgverleners om niet meer voltijds te gaan werken. Ze behouden natuurlijk dezelfde loon, maar kunnen misschien wat meer tijd voor zichzelf overhouden.” 

Meer zorgverleners werken dus maar halftijds, brengt dat niet heel wat werkdruk bij het zorgpersoneel? 

“Dat klopt zeker. Door de ontelbare open vacatures moeten heel wat zorgverleners jobs uitvoeren waar ze helemaal niet voor gestudeerd hebben. Dat zijn taken die je naar andere mensen kan doorspelen, waardoor ze niet meer bij het zorgpersoneel liggen. Dat maakt het beroep nét aantrekkelijker.” 

Wat zijn de effecten van het personeelstekort binnen de sector? 

“Als ik me niet vergis, hebben we voor elke 4 beschikbare vacatures gemiddeld 1 sollicitatie. De vraag is gewoon veel groter dan de toestroom nieuwe werknemers en dat is iets wat de afgelopen jaren ook gemerkt hebben.” 

Het gaat financieel ook niet goed met de zorgsector, hoe staat u daar tegenover? 

“Het is niet makkelijk, daarom zijn de lonen ook verhoogd. Om als oproep te dienen en de zorgsector aantrekkelijk te maken. Ik weet niet goed of er sindsdien nog pogingen zijn geweest om de sector wat in het licht te zetten.” 

Wat kan er volgens u gedaan worden om meer mensen in de zorg te krijgen? 

“Gewoon doen, aan de opleiding beginnen om in die leuke wereld terecht te komen, dat is het voornaamste. Het is belangrijk dat we de jongeren hier krijgen en kunnen zorgen dat zij deze stiel ook met passie willen uitvoeren. Maar ook studeren toegankelijk maken en het onderhouden van de vaardigheden binnen de job waarvoor ze gestudeerd hebben. Het is alleszins een hele fijne sector om in te werken, met leuke mensen.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Dartscommentator Matthias De Vlieger over WK darts: “Kim Huybrechts in kwartfinale, waarom niet?”