Internationale Dag van de Solidariteit met het Palestijnse volk: “Israël moet stoppen met de bezetting en moet de VN-resoluties uitvoeren”

In 1977 werd 29 november door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Solidariteit met het Palestijnse volk. Op deze dag 76 jaar geleden werd de VN-resolutie 181 goedgekeurd, die voorstelde het gebied Palestina te verdelen in een Joodse en een Arabische Staat. Israël bezet nu echter meer dan het toegewezen gebied. 

Palestina Solidariteit vzw is een organisatie die mensen informeert en sensibiliseert door infoavonden en onderwijspakketten. De organisatie steunt projecten in Palestina zelf en werkt in ons land samen met Association Belgo-Palestienne om betogingen te organiseren.  

Myriam van Palestina Solidariteit vzw benadrukt dat het tijd is voor Israël om zich aan de afspraken te houden. 

Wat is de Dag van de Solidariteit met het Palestijnse volk?  

Deze dag vraagt om solidair te zijn met Palestina maar het is ook een heel symbolische dag. Het verwijst naar het verdeelplan van 1947 waarbij Palestina wordt opgedeeld in twee staten. Israël beweert dat het dat jaar is opgericht door de Verenigde Naties omwille van dit plan maar dat plan werd nooit uitgevoerd. 

Pas in 1949 werd Israël erkend door de VN op voorwaarde dat ze resoluties 181 en 194, die zegt dat de Palestijnen het recht hebben om terug te keren naar hun land van oorsprong, zouden uitvoeren. 

Merken jullie dat er meer mensen solidair zijn met Palestina?  

Dit jaar is het enorm. Er komen sowieso meer mensen op straat omwille van wat er in de Gazastrook gebeurt. Er zijn al meer dan 13.000 mensen gedood door de bombardementen en dat gaat gewoon door. Het Westen sluit de ogen en blijft Israël verder steunen. Hierdoor komt er meer solidariteit met Palestina.  

Vinden jullie dat genoeg mensen zich engageren voor de Palestijnen?  

De vraag is niet of er genoeg mensen op straat komen. De vraag is waar de politici blijven om er iets aan te doen. Premier De Croo zegt dat Israël minder burgerslachtoffers moet maken. Nee, Israël moet stoppen met de bezetting en moet de VN-resoluties uitvoeren. Palestina wordt al zo lang bezet en het volk mag zich niet verzetten. Het moet de mensenrechten respecteren en het racisme en apartheid afschaffen.  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
De mannen van ‘t Waasland