verkeerssymbool op weg dat moeder en kind afbeeldt

Stef Willems (VIAS): “Verkeersborden moesten duidelijker, genderneutraliteit speelde daar niet mee” 

De nieuwe wegcode, die deze week geïntroduceerd werd, zorgt voor ophef. Eén van de aanpassingen houdt in dat de verkeersborden zoals we ze kennen een nieuw jasje krijgen: op een handvol borden wordt geen vrouwelijk of mannelijk figuurtje meer afgebeeld, maar wél een non-binair. Dat wil zeggen dat er geen gender meer op te herkennen valt, en er dus ook geen stereotiepe afbeeldingen meer op staan, zoals dat van een moeder met een kind aan de hand. Stef Willems van VIAS, het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid, meent dat deze aanpassing slechts een detail is in het hele verhaal. 

Er komt een nieuwe wegcode in de herfst van 2025. Was hier nood aan?  

“De wegcode is intussen 50 jaar oud. In al die tijd werden er vaak veranderingen aan gedaan, uitzonderingen aan toegevoegd, … Zo werd het een echte lappendeken. Dat stelden we 20 jaar geleden al vast, en sindsdien is men al bezig de wegcode te vereenvoudigen. Er waren echter regelmatig tegenkantingen vanuit politieke hoek. Nu is er wel een akkoord en zijn er heel wat archaïsche dingen verdwenen. Het voorstel dat nu op tafel ligt, moet nog door de Raad van State goedgekeurd worden, en pas 18 maanden daarna is die goedkeuring ook effectief bekrachtigd.” 

U spreekt over archaïsche zaken weghalen.  Eén van de vernieuwingen is het introduceren van genderneutrale verkeersborden? 

“Het punt is eerder dat de figuren waar het om gaat al jaren oud zijn. Veel beelden waren té gedetailleerd. Sommige figuurtjes bevatten te veel informatie, zoals een moeder en een kind op een bord. Men heeft daar wat details verwijderd waardoor je niet meer kan zien of het een moeder of vader is. Als men dat genderneutraal wil noemen, dan mag dat, maar eigenlijk is het punt meer om de ballast eruit te halen. In de praktijk gaat dat niet veel veranderen.” 

Op sociale media zoals X en Reddit is er commentaar op de aanpassing. Was dat te verwachten? 

“Er wordt inderdaad wel al veel over geschreven, maar het is maar een miniem detail. In veel Europese landen past men zijn symbolen ook om de zoveel tijd aan.  Bovendien klopt het argument “dat gaat geweldig veel geld kosten” ook niet. Verkeersborden moeten sowieso worden vervangen na een tijd. Op de nieuwe borden staat nog altijd een fiets met een ketting en een spatbord, alleen is dat dan voortaan met een meer hedendaagse figuur. Wanneer ik commentaar zie passeren denk ik: dat is niet de essentie van de zaak. We moeten er niet al te veel fuss over maken.” 

Wiens initiatief was die aanpassing? 

“Wij zijn niet de initiatiefnemers achter de wegcode; dat is een politiek gegeven. Laat ons zeggen dat we de zaken gewoon wat meer modern en uniform willen maken. Niet veel mensen liggen wakker van genderneutrale verkeersborden. Het is gewoon de duidelijkheid die telt.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Wat betekent de verlengde herfstvakantie voor scholen?