Kaat Thijs van de World Choir Games

De World Choir Games in Vlaanderen: “Wij willen de meest toegankelijke editie ooit zijn”

Haal de Belgische vlag maar weer van onder het stof, want de World Choir Games komen naar Antwerpen en Gent. Zangkoren van over heel de wereld nemen tijdens de herfstvakantie deel aan deze ‘Olympische Spelen’ voor koren. Kaat Thijs, de Marketing & Communications Director van deze editie, is enthousiast: “Dit is een uitgelezen kans om onze mooie muziekcultuur in de schijnwerpers te plaatsen.”

De World Choir Games (WCG) is het grootste zangevenement ter wereld. Nationale en internationale koren strijden elke twee jaar om de titel ‘beste koor’ binnen hun genre. Er zijn twee soorten competities: de open en de champions competitie. In die laatste categorie zingen koren van hoog niveau. De locatie verschilt keer op keer en wijzigt telkens van continent: de vorige editie vond plaats in Zuid-Afrika, nu is Vlaanderen aan de beurt en de volgende twee gastlanden zijn Zuid-Korea (2022) en Nieuw-Zeeland (2024).

Wat maakt de World Choir Games in Vlaanderen speciaal?

“De meeste koorzangers kennen de World Choir Games, zeker de koren van hoger niveau hebben er al eens aan deelgenomen de afgelopen jaren. In Vlaanderen zingen ook meer mensen in een koor dan dat er mensen in een voetbalploeg spelen, dus de koorwereld is hier een gigantische cultuur. Het is echt fantastisch dat die community hier in Vlaanderen kan samenkomen.

Voor de competities zelf bestaan vrij strikte regels. Daarom vinden wij dat we als organisatie genoeg andere activiteiten moeten organiseren, zodat niemand uit de boot valt. De meest professionele tot amateuristische koren kunnen deelnemen aan dit event, al is het maar als vrijwilliger of tijdens een workshop of vriendschapsconcert. Zo kunnen de koren die geen wedstrijden mogen zingen toch bij ons op een podium staan. Er zijn allerhande initiatieven om dit de meest toegankelijke WCG-editie ooit te maken.”

Wat ondernemen jullie dan concreet?

“De meest diverse koren zijn welkom. Zo is er een koor voor kansarme mensen en een koor voor zangers met dementie. We hebben zelfs een koor met zangers die hun strottenhoofd hebben laten verwijderen door een bepaalde ziekte. Op een alternatieve manier slagen zij er toch in om samen muziek te maken.

Daarnaast zetten wij in op een aantal basiselementen. Enerzijds is dat de rolstoeltoegankelijkheid: zo werken we met de On Wheels-app. Anderzijds reserveren wij ook specifieke plaatsen in de zaal voor slechthorenden en slechtzienden. Kortom: we hebben speciaal iemand in het team van wie het de job is om het evenement zo toegankelijk mogelijk te maken.

Het hele evenement wordt online gestreamd en is gratis te bekijken, zo kan iedereen meegenieten. We hebben ook een project op poten gezet om die streamings in woon-zorgcentra uit te zenden. Om toch de sfeer van het evenement te kunnen opsnuiven, krijgen de bewoners zelfs tickets en vlaggetjes.”

De World Choir Games bestaat traditiegetrouw uit meerdere facetten. Welke activiteiten organiseren jullie?

“Het belangrijkste onderdeel zijn de gejureerde wedstrijden die dagelijks plaatsvinden in AMUZ, AthenA en de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. De genres variëren van jazz en folk tot gospel en klassiek. Er zijn ook verschillende niveaus en er is een onderscheid tussen kinderkoren, kamerkoren, jeugdkoren enz.

We organiseren bovendien verschillende optredens. Elke avond geven verschillende koren van hoog niveau galaconcerten in Antwerpen en Gent. We hebben eveneens vriendschapsconcerten, waarbij telkens een nationaal en een internationaal koor samen optreden. Die zijn gratis toegankelijk en kan je verspreid over heel Vlaanderen bijwonen.

Daarnaast zijn er, net zoals op de Olympische Spelen, een openings- en slotceremonie en twee award ceremonies. De koren die gewonnen hebben binnen hun reeks ontvangen dan hun medailles, prijzen en diploma’s. Er is ook een koorvlam die rondreist langs verschillende koren in heel Vlaanderen voor ze arriveert op de openingsceremonie.”

Wat is er nieuw aan deze editie?

“We hebben dit jaar voor de eerste keer in WCG-geschiedenis een online platform: ‘The Virtual Village’. Dat is een online dorp met een café, een newsroom… Je kan er zelfs als toerist Gent en Antwerpen bezoeken. En je kan via dat platform de livestreams volgen.

Er is een volledig aparte onlinecompetitie voor koren die niet fysiek aanwezig kunnen zijn. Zij maken een video van hun prestaties die een aparte internationale jury beoordeelt. Er zijn verschillende categorieën en ook online award ceremonies. Zo kan iedereen ondanks corona toch deelnemen aan ons evenement.”

De World Choir Games vinden plaats in Antwerpen en Gent van 30 oktober t.e.m. 7 november. Meer info vind je hier.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Meisje met hoofddoek als leerkracht
Verbod op religieuze kentekens beperkt aantal stageplaatsen voor studenten