Playstation 5 bereikt mijlpaal

PlayStation 5 bereikt mijlpaal van 50 miljoen verkochte exemplaren

De PlayStation 5 heeft officieel de mijlpaal van 50 miljoen verkochte exemplaren bereikt. Het is nu drie jaar geleden dat de nieuwe console, afkomstig van het Japanse technologie- en entertainmentbedrijf Sony Interactive Entertainment, werd gelanceerd.


PlayStation VS Xbox

Opvallend is dat de verkoopcijfers van de PlayStation 5 in één jaar tijd zijn verdubbeld. In de eerste twee jaar na de lancering slaagde Sony er slechts in 25 miljoen exemplaren te verkopen. De toename in verkoopcijfers van de PlayStation 5 kan deels worden toegeschreven aan productieproblemen die dit jaar zijn opgelost.
Stefan Mladjenovic, hoofdverkoper bij de Belgische winkelketen GameMania, vergelijkt de verkoop van de PlayStation 5 met die van de nieuwe Xbox, die eind 2020 op de markt kwam. “In tegenstelling tot de moeizame verkoop van de nieuwste Xbox, gaat die van de PlayStation 5 enorm goed. We denken dat dit komt doordat PlayStation aanzienlijk meer exclusieve games heeft, wat mensen eerder aanzet tot de aanschaf van een PlayStation 5.”

Troubles in Paradise

Sony ondervond aanvankelijk grote problemen na de lancering van de PlayStation 5, zoals de impact van de coronapandemie en wereldwijde chiptekorten, die de verkoop en productie belemmerden. Het tekort aan chips beïnvloedde de productie van diverse goederen, waaronder computers, auto’s, en ook de nieuwe PlayStations. Pas in augustus 2022 werd dit probleem officieel opgelost, twee jaar na de lancering van de PlayStation 5.

Belgische oorsprong

Volgens Sony heeft ook het succes van het Belgische spel ‘Baldur’s Gate 3’ een rol gespeeld in het behalen van de mijlpaal. Het spel, uitgegeven in 2023 door de Belgische spelontwikkelaar Larian Studios, werd eerder deze maand bekroond tot ‘game van het jaar’ tijdens The Game Awards in Los Angeles. Deze awards worden beschouwd als de Oscars van de gamingindustrie.

Battle of the Bastards

Ondanks het goede jaar dat de PlayStation 5 achter de rug heeft, blijft hij nog steeds achter in verkoopcijfers ten opzichte van zijn voorganger, de PlayStation 4. De PlayStation 4 verkocht gedurende negen jaar dat deze op de markt beschikbaar was ongeveer 117,2 miljoen exemplaren. Wellicht opmerkelijk is dat de PlayStation 4 er slechts een week minder voor nodig had om de kaap van 50 miljoen verkochte exemplaren te bereiken. Beiden kunnen echter niet op tegen hun andere zus, de PlayStation 2, waarvan er meer dan 158 miljoen exemplaren werden verkocht.

Auteurs| Lotte Engels, Levi Horemans

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Ochtendschrijfsels
Ochtendschrijfsels